Tyfoon “Mario” achter de rug

Via tv en radio waren de waarschuwingen al tot ons gekomen dat we te maken zouden krijgen met tyfoon Mario. Gelukkig was deze tyfoon zonder harde wind, het betekent dan wel dat de tyfoon ook heel langzaam voorbij trekt. Deze tyfoon ging gepaard met langdurige harde regen (meer dan 24 uur achter elkaar). Hierdoor ontstonden er in Rizal overstromingen. Voor onze medewerkers was het heel moeilijk om op hun werk te komen. De Jeepneys reden niet meer en met eigen vervoer komen ging ook niet. Ze hebben een tricycle gehuurd die met vele omwegen uiteindelijk de mensen naar Bahay Aurora kon brengen. We zijn blij dat medewerkers hun verantwoordelijkheid zo serieus nemen. De kinderen kun je niet aan hun lot over laten maar bij hen thuis stond het water ook ter hoogte van de eettafel. Angel, onze onderhoudsmedewerker, woont buiten het dorp in het veld en daar stond het water 2 meter hoog. Via SMS werd hem gevraagd te komen omdat men de generator niet kon starten. Hij is toen bijna 500 meter gaan zwemmen om bij de weg te komen waar hij werd afgehaald door Uwes om samen naar Bahay Aurora te gaan. Vervolgens hebben ze de generator gestart zodat er elektriciteit beschikbaar kwam. Zonder elektriciteit, met 45 kinderen in het donker, is niet fijn. Alle kinderen waren boven het kantoor in de computerruimte. Medewerkers hadden drinken, eten, zaklampen en kaarsen naar boven gebracht in geval de tyfoon net zo erg zou worden als Ondoy in 2009 toen er in Bahay Aurora 1,5 meter water stond. Ook heeft men alle materiaal dat normaliter laag ligt, hoog gelegd om te voorkomen dat we het kwijt zouden raken in geval van overstroming.
Gelukkig is het zover niet gekomen. In de loop van de avond stopte de regen en dan is het overstromingsgevaar ook snel weg omdat het water dan snel naar het dichtbij gelegen meer stroomt. De kinderen waren deze dag vrij van school en het is knap lastig om zoveel kinderen bezig te houden in een kleine ruimte. Gelukkig is de tyfoon weer voorbij, we hebben geen schade en iedereen is nog gezond.Op naar de volgende tyfoon….in een een seizoen komen er ongeveer 30 tyfoons langs de Filipijnen. Ze komen gelukkig niet allemaal aan land en het hangt ervan af waar de tyfoon aan land komt of we er last van krijgen.
Deze keer viel het achteraf wel mee. Gelukkig maar.

You Might Also Like