Tyfoon Hagupit (Ruby)

De spanning bij Bahay Aurora stijgt. Inmiddels is in Rizal signal 2 afgekondigd (zware regenval en harde wind). Voorlopig merken we daar nog niet zoveel van (9.50 AM, 2.50 NL tijd afgelopen nacht). Vanmorgen hebben we pompen geinstalleerd waarmee we in ieder geval een deel van het water kunnen wegpompen. Tijdens het ochtendoverleg is er afgesproken dat alle waardevolle spullen op minstens 1,5 meter hoogte worden weggezet. Dit om de schade te minimaliseren. Als er een overstroming komt zal dat na middernacht zijn. De kinderen zullen boven slapen in de tyfoonproof ruimte. Deze ruimte wordt vandaag voorzien van een ’tijdelijk toilet’ (een emmer met een kleed ervoor).
De kinderen mogen absoluut niet door het water lopen mocht er een overstroming zijn omdat het water vervuild zal zijn. Een klein wondje is dan al genboeg om leptospirose (ziekte van Weil) op te lopen en dat is niet ongevaarlijk met een sterftekans van 5-10% na besmetting. De infectie ontstaat door contact met door rattenurine besmet water. De bacterie Leptospira interrogans kan binnentreden via de slijmvliezen of via open wonden. Tijdens tyfoon ‘Undoy’ in 2009 is een medewerker hieraan overleden.
Vandaag is het dus de hele dag een drukte van belang om alles goed te organiseren. De regen is inmiddels al wel begonnen en zal in de loop van de dag steeds sterker worden. Het risico is flashfloods, dat is wanneer er een grote hoeveelheid water plotseling uit de bergen naar beneden komt. Daar zijn we in die zin op voorbereid dat wanneer het riviertje langs et kindertehuis uit de bocht vliegt en tegen onze buitenmuur aanknalt wij de muur van binnen met een aantal truckladingen grond hebben versterkt. Daar kan de buitenmuur wel tegen een stootje. Ook is onze buitenmuur rondom versterkt met betonnen pilaren. Hopelijk is dat afdoende. Je weet niet wat je boven het hoofd hangt dus we proberen op het ergste voorbereid te zijn.
Wordt vervolgd.

You Might Also Like