Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk is een wereldwijd probleem en dat probleem gaat ook zeker niet voorbij aan de Filipijnen. Op de Filipijnen, een populatie van 100 miljoen mensen zijn zo rond de 14 miljoen mensen met hoge bloeddruk. De gevolgen zijn dramatisch. Elke dag sterven er 276 Filipinos aan een hart aanval. Elke 9 minuten krijgt een Filipino een beroerte. Van de mensen die dat overleven is 75 procent permanent invalide. Dat zijn heftige aantallen, maar de meeste mensen maken zich hier pas druk om als het henzelf of een familie lid treft, helaas.

 

Oorzaken:
De Filipinos hebben slechte eetgewoontes. Men eet zoveel mogelijk rijst en verder is men gek op cholesterol rijke voeding. Erg populair is bijvoorbeeld geroosterd speenvarken en dan vooral de crispy huid, dat wordt vooral geserveerd tijdens verjaardagen en feesten. Het is alsof je jezelf cholesterol in plakjes toedient. Zo zijn er veel vette gerechten die erg populair zijn. Combineer deze slechte voedings gewoonten met een behoorlijke alcohol inname en roken. Alsof dat niet genoeg is heeft men een broertje dood aan sport. De combinatie van al die factoren geeft je op termijn een redelijke garantie op hoge bloeddruk, zuikerziekte of een beroerte. Het klinkt bizar maar de meeste mensen kunnen niet verder kijken dan de dag van vandaag, wat nu aan lekkere dingen op hun bord ligt. In Nederland en Amerika is dat trouwens niet veel anders helaas.

 

De eerste verschijnselen :
Helaas krijgen de meeste mensen geen waarschuwingen. Het is meestal volop raak en direct levensbedreigend. Te dik zijn is een goede indicator.
Preventie :
Om hoge bloeddruk en de gevolgen daarvan te voorkomen is het van belang regelmatig je bloeddruk te meten. Indien die te hoog is wordt het echt tijd om het voedingspatroon aan te passen en te gaan sporten. Life style aanpassen ben je nooit te oud voor. Zo simpel is het….! Het is vooral een kwestie van discipline. Het is jezelf die discipline opleggen of vroegtijdig doodgaan, uiteindelijk weinig keus lijkt me. Als je voorkomt dat je te dik wordt geef je ook niks uit aan medicatie. Op de Filipijnen moet je medische zorg zelf betalen en geld is schaars bij de arme bevolking.
Bij Bahay Aurora doen we intensieve voorlichting op o.a dit onderwerp. Kinderen moeten ervan doordrongen zijn dat er veel slecht eten is wat erg lekker is maar op termijn een killer is. Bewegen is al dagelijkse kost en het is nog leuk ook… Voorlichten is niet genoeg, ook gewoon doen. Sport is leuk en vetarm eten kan erg lekker zijn. Waarom niet ? Het leuke is dat onze kinderen het allemaal erg interessant vinden. Jammer dat medewerkers veelal nog de Filipijnse gewoontes toepassen met de gedachte dat hoge bleoddruk ellende een ver van mijn bed show is. Ouderen zijn veel moeilijker te motiveren dan jongeren.

 

You Might Also Like