Abortus

Op de Filipijnen bestaat een taboe op abortus.
Legale abortus bestaat niet ook niet als de vrouw of haar ongeboren kind in levensgevaar zijn, het maakt niet uit hoe oud of jong je bent. Abortus is strafbaar en mensen gaan naar de gevangenis voor een abortus, ook de dokter die het heeft uitgevoerd. Niet zelden komt een aanstaande moeder te overlijden en is het geaccepteerd als de wil van God terwijl abortus een oplossing zou zijn en de aanstaande moeder in leven zou blijven. Dokters zijn vaak niet bereid het risico te lopen en laten betrokkene overlijden.
Filipijnen is een katholiek land en de rol van priesters in de samenleving is heel groot. Die priesters willen hun macht niet kwijtraken en hun mening staat soms best ver van de wil van Rome. Jaarlijks plegen ongeveer 500.000 Filipijnse vrouwen een illegale abortus.
De realiteit voor ongewenste zwangerschap staat natuurlijk erg ver weg van de wil van de kerk. Natuurlijk worden jonge meisjes en vrouwen verkracht soms door de vader, de Filipijnen is daar helaas geen uitzondering op. Ook veel vrouwen doen een illegale abortus omdat ze in financiele problemen verkeren. Omdat legale zwangerschap niet tot de mogelijkheden behoort richt men zich dan tot het illegale circuit.
Oorzaken:
Op de Filipijnen wordt er nauwelijks over sex gesproken, sex is taboe. De kerk heeft er een belangrijk aandeel in dat sex niet besproken mag worden. Sex met voorbehoedsmiddelen is niet fijn volgens de kenners, het heeft een negatief imago. De overheid speelt er ook een rol in omdat voorbehoedsmiddelen veel te duur zijn voor de lokale bevolking. Als een dagloner zijn halve dag salaris kwijt is aan condooms dan is de keuze snel gemaakt. Jonge mannen vinden het ook van belang dat wanneer een meisje zwanger is geraakt zij geen abortus pleegt ook al hebben ze geen huis of inkomen. Abortus wordt gezien als een een zonde ongeacht de omstandigheden. Er is wel voorlichting op school maar die voorlichting is vooral gericht op morele waarden en normen. Als je daar buiten valt ben je de pineut. Een meisje wat vlak voor haar examen als onderwijzeres zwanger wordt mag niet afstuderen. Ze zou een slecht voorbeeld zijn voor haar toekomstige studenten.
Wat dan :
Er zijn pro abortus groepen, die worden echter regelmatig bedreigd door pro life groepen. Deze groepen vinden dat kinderen dan maar geadopteerd moeten worden als de moeder / ouders er niet op kunnen passen. Indien dat dit geen optie is voor de aanstaande moeder omdat ze de zwangerschap bijvoorbeeld geheim wil houden uit schaamte omdat ze zwanger is van haar vader dan kom ze in een zwart en gevaarlijk circuit.
Wat er dan overblijft is wat men noemt een kwakdokter , iemand zonder medische achtergrond die met zware illegale medicatie een abortus opwekt. Kosten iets beneden de 100 euro. Dat is erg gevaarlijk omdat het bloeden soms niet stopt en er toch levensgevaar ontstaat. De geaborteerde futus wordt vaak in het vuilnis gedumpt of stiekum begraven door de moeder. Veel jonge kinderen die een abortus hebben gehad komen uiteindelijk toch in het ziekenhuis terecht. Soms genezen ze , soms gaan ze alsnog dood door de complicaties zoals onstekingen. Al met al nogal traumatisch. Misschien toch maar beter voorbehoedsmiddelen gebruiken ondanks de hoge kosten.
https://www.youtube.com/watch?v=6S9oUu0R3sY vooral het eind van deze documentaire is heftig en mens onterend. We proberen de kinderen van Bahay Aurora goed voor te lichten zodat dit soort ellende kan worden voorkomen.

You Might Also Like