Nieuws

Leuk bezoek!

Zooo leuk !
Vorige week kregen we bezoek van Rodel, Eric en Cindy.
Ze kwamen even buurten en bijkletsen.
De jongens doen het goed, wonen zelfstandig en hebben beiden een baan.

 

Cindy gaat nog naar school en heeft een bijbaantje.
Na vele jaren Bahay Aurora voelt het goed dat ze ons echt als familie zijn gaan zien en regelmatig langs komen.
Volwassen, verantwoordelijk, hard werkend en wat ons betreft succesvol.
Als U ook van mening bent dat Bahay Aurora goed werk doet wordt dan donateur voor een tientje per maand.
Doen… http://www.bahayaurora.nl/word-donateur/

Seminar

De afgelopen jaren is Bahay Aurora steeds achteraf geconfronteerd met inplaatsingen van kinderen met een verstandelijke beperking. Tijdens de inplaatsing was dat niet bekend maar na verloop van tijd en middels psygologisch onderzoek blijkt keer op keer dat we te maken hebben met een kind met een verstandelijke beperking. Meestal gaat het om een beperkte verstandelijke beperking die pas na verloop van tijd opvalt. Inmiddels heeft ongeveer 80 procent van de kinderen in Bahay Aurora een verstandelijke beperking. Het is niet de doelstelling van Bahay Aurora om kinderen met een beperking op te vangen. Helaas zijn er vrijwel geen instellingen die wel kinderen opnemen met een verstandelijke beperking dus overplaatsen is geen optie. De praktijk is dat we deze kinderen ook opvangen en ook blijven opvangen.

 

Omdat onze medewerkers niet geschoold zijn in de opvang an deze kinderen hebben we een projectplan ‘special kids’ opgesteld. In dit projectplan is opgenomen dat we een extra medewerker gaan aantrekken die gespecialiseerd is kinderen met een beperking en er is een post opgenomen voor educatie van onze medewerkers met betrekking tot dit onderwerp.
Op 5 en 6 september zijn de groepsleiding en de social worker naar een hotel in Manila geweest waar een seminar werd georganiseerd over dit onderwerp.
The Philippine Society for Developmental and Behavioral Pediatrics 9th Biennal had een seminar van 2 dagen georganiseerd voor professionals uit de sociale en medische sector. Tijdens deze workshop is er uitvoerig ingegaan op de behoeftes van kinderen met de verschillende vormen van een verstandelijke beperking. Ook is er stil gestaan bij de aanpak van de verschillende problematiek en de daarbij passende interventies. Voor onze medewerkers was het zeer leerzaam, vooral met betrekking tot de aanpak van kinderen met een beperking waarbij vooral het positieve benadrukt moet worden en niet vanuit negatief perspectief of repressief gereageerd dient te worden op in onze ogen onaangepast gedrag.
Middels dit soort seminars willen we medewerkers beter qualificeren om te werken met kinderen met een beperking. Omdat de meeste medewerkers inmiddels al jaren bij Bahay Aurora werken en zeer ervaren zijn was dit seminar een zeer welkome aanvulling op hun kennis en expertise.

Dental Mission

Op 3 September is er een dental mission geweest op Bahay Aurora. De Rizal Dental Chapter kwam langs om al onze kinderen voor te lichten over dental care en om een aantal vullingen te doen en om een aantal melktanden te trekken. Emerson, een van de groepsleiding is getrouwd met Nilda die tandarts is. Samen met de leden van de Rizal Dental Chapter waar zij lid van is hebben ze een dental mission georganiseerd. Ze hebben de kinderen eerst voorlichting gegeven. Hoe onderhoud je je gebit, hoe moet je je tanden poetsen etc. Die voorlichting is goed blijven hangen omdat weken later de kinderen nog steeds de instructies volgen. Vervolgens moesten een aantal melktanden getrokken worden en een aantal kinderen hadden vullingen nodig. Om de pijn te verlichten waren er daarna ice-lollies. Nilda en haar groep worden hartelijk bedankt voor deze actie.

Waterfontijn

Tessa van der Mark heeft in 2016 een periode vrijwilligerswerk bij Bahay Aurora gedaan.
De kinderen vragen nog steeds naar haar en ook Tessa heeft Bahay Aurora in haar hart gesloten.
De kinderen hebben intensief geoefend in touwtje springen met Tessa, sinds die tijd is touwtje springen nog steeds een populair tijdsverdrijf.
Naast haar werkzaamheden heeft Tessa ook geld ingezameld voor een koud drinkwater voorziening, een fontijntje.

 

 

Dat lijkt een simpel dingetje maar dat is niet het geval. Fontijntjes zijn duur…in Nederland zitten ze al snel rond de 1000 euro.
Op de Filipijnen kost een fontijntje helaas niet veel minder. We wilden goeie kwaliteit en dat is ook een lastige hindernis. In Europa hebben we goede kwaliteit maar op de Filipijnen koop je meestal Chinese kwaliteit en dat is altijd barslecht. Toen we genoeg fondsen binnen hadden zijn we begonnen aan een intensieve speurtocht naar de juiste apperatuur. Verschepen vanuit Nederland heeft het voordeel dat je uitstekende kwaliteit hebt maar het nadeel is het dure verschepen, ook als er een onderdeel vervangen moet worden is het lastig en duurt lang voor het ter plaatse is. Daar komt nog bij dat Nederlandse stroom 50 Hertz is en op de Filipijnen is het 60 Hertz. Met tv’s en computers is dat een probleem en met een fontijntje moet je dat even afwachten…dus niet echt handig. Na drie reizen naar Manila en onderzoek via internet hebben we dan toch het juiste fontijntje gevonden. Op de Filipijnen is dat best afzien, een tripje naar Manila is altijd minimaal vier uur in de file, afhankelijk waar je moet zijn, kortom een trip is een dagje onderweg en gesloopt thuiskomen….x 3.
Vanaf de poort is er een waterleiding aangelegd naar de plek waar het fontijntje komt te staan, ook is er een apparte elektriciteitsvoorziening aangelegd. De volgende stap is kinderen leren hoe ze hier mee om moeten gaan. Dat lijkt simpel maar dat is het helaas niet. De hele kleintjes kunnen er niet bij en moeten geholpen worden. De groteren moet je het echt leren, doe je dat niet dan is het apparaat in no-time gesloopt. Voor ons zijn het simpele dingen maar op de Filipijnen is alles altijd gecompliceerd.
Voorheen haalden we met een tank water op bij de poort, daar was een kraan voor drinkwater wat we van buiten krijgen. De kinderen konden dan zelf drinkwater tappen in een persoonlijke beker. Knap lastig omdat bekers en tank snel vies zijn en kinderen vaak bekers van andere kinderen gebruiken. Het water was ook niet koud en tijdens de droge moesson is het erg heet waardoor iedereen graag koud drinkt. Om dat te regelen vroren we dan wel water in wat dan in de tank werd gedaan, een hoop geklungel.
Deze koud water voorziening is dus een enorme verbetering en daar zijn we iedereen die hiervoor een bijdrage heeft gedaan zeer dankbaar.
Bedankt Tessa !!

Benefietconcert voor April

Twee weken geleden trof het noodlot Bahay Aurora, April een jongetje van 11 jaar kreeg een beroerte en moest met spoed in een ambulance naar een ziekenhuis.

 

 

Na een verblijf van twee weken en allerlei onderzoeken valt uiteindelijk de schade voor April gelukkig wel mee. Hij zal waarschijnlijk geen blijvende schade ondervinden van de beroerte.

 

 

Bahay Aurora heeft in korte tijd een bedrag van rond de 2000 euro uitgegeven aan ziekenhuiskosten. Inclusief de revalidatiekosten die nog volgen, verwachten wij in totaal 3000 euro kosten. Geld wat ons kindertehuis waar nog 40 andere kinderen wonen gewoon niet heeft.

Om die kosten te dekken organiseren we een Benefietconcert op locatie “Stadhuus” (in Lochem). Het wordt een concert van een muziekgroep die Filipijnse muziek en een aantal covers ten gehore gaat brengen.

Komt u ook?

Entree: 15 euro. Overmaken naar : NL10ABNA0553773283 / Ten name van Stichting Noodhulp Filippijnen o.v.v. “concert”. Het is tevens ook mogelijk om deze eenmalige donatie te doen via de website: http://www.bahayaurora.nl/word-donateur/

Kan je er niet bij zijn, maar wil je wel het verschil maken voor April? Dan is het uiteraard ook mogelijk om een donatie te doen via de bovenstaande opties.

Om alvast een voorproefje te krijgen:


https://www.youtube.com/watch?v=8ADxu9Pwj-

April

Afgelopen vrijdag 21 juli heeft op Bahay Aurora het noodlot toegeslagen.
April, een ventje van 11 jaar kon plotseling niet meer lopen en viel steeds, ook een paar keer hard met zijn hoofd op de vloer.
Het duurde niet lang voordat we erachter kwamen dat April verlamd was geraakt.
April is direct naar het het provinciale ziekenhuis in Morong vervoerd. Daar bleek geen dokter aanwezig te zijn…
Vervolgens werd hij overgebracht naar een ander ziekenhuis in Morong. Daar kon de dokter niet vaststellen wat er aan de hand was.
Vervolgens is een ambulance geregeld en is April overgebracht naar een ziekenhuis in Manila.

 

 

Daar wilde men hem niet hebben, men had scan apperatuur maar dat was kapot. We zijn direct door gegaan naar het volgende ziekenhuis, hier was ook de apperatuur stuk…Daarna weer verder gereisd naar het volgende ziekenhuis, dwars door Manila en het verkeer zit daar permanent muurvast. Zo vast dat een ambulance met sirenes er ook niet doorkomt. Uiteindelijk is April dan na vele uren opgenomen maar ook dit ziekenhuis had kapotte scan apperatuur, gelukkig is er vlakbij een prive kliniek waar de apperatuur wel  werkte. Na opname begon een ellenlange procedure van papieren invullen voor Maylen en Ghie . Zij hebben 24 uur niet geslapen omdat ze van alles moesten regelen. Ondertussen kwam April op de wachtlijst voor de scan. Zondag 23 juli is die scan gedaan. Het blijkt dat het om een gesprongen bloedvat gaat. Nu moet er nog een ct andiogram worden gemaakt om precies vast te stellen welk bloedvat is gesprongen en op basis daarvan kan men bepalen of hij geopereerd moet worden. Deze specialistische apperatuur is wederom niet in het ziekenhuis en ook niet in de prive kliniek aanwezig. We zijn nu aan het uitzoeken waar deze scan kan plaats vinden.

 

 

Omdat Bahay Aurora een zeer beperkt personeelsbudget heeft is het volop “hocus pocus” geweest om personeel voor de rest van de kinderen te regelen. Het ziekenhuis eist permanente aanwezigheid van familie of kennissen omdat men niet genoeg personeel heeft om zorg te verlenen. Je verzuipt in de bureaucratie en je moet overal vooraf voor betalen waardoor je je afvraagd in hoeverre de patient belangrijk is. Het is erg ingewikkeld allemaal maar er is licht aan het eind van de tunnel. Het spreekt voor zich dat Bahay Aurora er alles aan doet om April de beste zorg te verlenen. Dit kost echter wel geld. Misschien een goede reden om te overwegen om donateur te worden van Bahay Aurora. www.bahayaurora.nl het wijst zich vanzelf. Meer dan 90 procent van onze inkomsten gaan rechtstreeks naar onze kinderen.

Julie Ann

 

Hi, ik ben Julie Ann.

Sinds 3 jaar ben ik werkzaam als groepsleider bij Bahay Aurora. Bij Bahay Aurora werken voelt als werken met een grote familie van medewerkers en kinderen. Ik vind het heerlijk om onderdeel te zijn van een organisatie die kinderen in nood helpt. Elke dag die ik bij Bahay Aurora werk is anders en brengt altijd uitdagingen met zich mee en elke dag leer ik meer.

 

 

Het geeft me een goed gevoel om kinderen in nood te helpen. Bij Bahay Aurora wordt het op prijs gesteld dat we vrijuit spreken en onze mening geven, het is prettig om niet bang te hoeven zijn om je mening te geven. Bij Bahay Aurora ondersteunen management en collega’s elkaar op een fijne manier. Bij andere werkgevers op de Filipijnen wordt het geven van een afwijkende mening zeer zeker niet op prijs gesteld, je moet je aanpassen aan de mening van het management. Bij Bahay Aurora heb ik geleerd om meer mezelf te zijn. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid, ik ben er achter gekomen hoe ik mijn kwaliteiten kan ontwikkelen en ik heb en ik heb geleerd die kwaliteiten in te zetten bij mijn werk.

 

 

Daarnaast heb ik mijn verborgen talenten ontdekt. Het is zo leuk om te voelen dat je steeds ontwikkeld en dat dit gewaardeerd wordt. Ik ben zolang bij Bahay Aurora blijven werken omdat iedereen met zijn gevoel, met zijn hart werkt. We werken samen op basis van mededogen met elkaar en met en voor de kinderen. Bahay Aurora is een “home of love”.

Een kind in nood

In een kind in nood. Johnny is 15 jaar en zit in klas zeven van de highschool. Op school is Johnny een student die redelijke resultaten boekt. Hij was weggelopen van huis in verband met ernstige mishandeling door zijn moeder volgens hem. Het was zo ernstig dat Johnny zijn achternaam zogenaamd niet kan herrineren, ook weet hij niet uit welke wijk in Manila hij komt. Dit hebben we wel vaker meegemaakt, kinderen die nooit weer naar huis willen. Het kan zijn dat het te maken heeft met mishandeling maar het kan ook goed zijn dat hij door de intense armoede vertrokken is van huis. Als je maar 1 keer per dag te eten krijgt, niet naar school gaat en voortdurend in de ellende leeft dan zijn er kinderen die gewoon de benen nemen. Wij begrijpen dat en nemen het Johnny niet kwalijk, het is echter wel erg lastig om in te schatten wat er dan precies aan de hand is/ was. Om er toch achter te komen of Johnny familie heeft publiceren we hem op tv en in de krant. Tot nu toe is daar niet op gereageerd door familie. We blijven dit echter regelmatig herhalen in de hoop dat we contact kunnen leggen met familie zodat we kunnen achterhalen wat er precies aan de hand is en of het wel nodig is dat Johnny op Bahay Aurora woont. Voorlopig gaat Johnny lekker naar school en dat bevalt hem in in ieder geval prima. Dit is waarschijnlijk zijn knokpartij die hij al op heel jonge leeftijd is begonnen voor een beter leven. Go Johnny go! Dit is zomaar een verhaaltje van een kind in Bahay Aurora. Vindt U ook dat we goed werk doen? Ga dan naar onze website en wordt donateur voor 6 maanden en ervaar wat het is om onderdeel te zijn van de ahay Aurora family. www.bahayaurora.nl klik op “help mee”

Rona in Nederland

Rona is al zeven jaar werkzaam bij Bahay Aurora als groepsleider. Rona is iemand die heel weinig woorden nodig heeft om de kinderen als groep onder controle te houden, in die zin is ze zeker een zeer waardewolle medewerkster en heeft best wel een unieke werkwijze. De kinderen zijn dol op haar en ze zullen Rona zeker missen nu ze voor drie maanden naar Nederland is. Maandagmorgen 10 juli om acht uur is ze geland op Schiphol. Op weg naar Lochem moest ze wel glimlachen om de viaducten voor de dieren die we onderweg tegenkwamen…, zoiets is ondenkbaar op de Filipijnen, helemaal toen ik haar vertelde dat zo’n viaduct een paar miljoen euro kost. Rona verteld dat toen ze begon bij Bahay Aurora haar eerste dagen erg moeilijk vond. Een groep met 15 kinderen die allemaal gedragsproblemen hebben viel haar best rauw op haar dak. Ze had dan ook een tijdje nodig om de groep de baas te zijn en te zorgen dat de kinderen naar haar luisteren. Beetje bij beetje kwam Rona achter haar talenten, dingen die je niet leert op school zoals overwicht hebben en gezag uitdragen zonder te dreigen of te schreeuwen en niet te vergeten het gebruik maken van humor. Ze ontdekte ook dat je dit werk niet kan doen als je niet oprecht van kinderen houdt. Rona denkt dat het geheim van zo lang werken bij Bahay Aurora, liefde voor de kinderen en het werk is.  Rona werkt met de kleine kinderen van unit twee. Waar ze van geniet is dat de kinderen haar nooit vergeten met haar verjaardag of met de kerst, ze krijgt altijd getekende kaartjes van de kinderen. De komende drie maanden is Rona in Nederland en we zullen haar kennis laten maken met zoveel mogelijk Nederlandse gebruiken, de efficiency, onze werkwijzes, onze instellingen. Rona kent heel veel Nederlandse vrijwilligers die Bahay Aurora hebben bezocht de afgelopen jaren. Die mensen staan dan ook in de rij om haar te ontvangen en dingen te laten zien. We wensen haar een hele fijne tijd in Nederland, even een paar maanden er tussenuit na zeven jaar gewerkt te hebben kan natuurlijk ook geen kwaad. Het werken bij Bahay Aurora is erg leuk maar ook erg zwaar.

Dansen

Dansen vinden de kinderen geweldig.
Dit is een klein groepje kinderen van unit twee die erg hun best doen.
Het is wel triest als kinderen op zo’n jonge leeftijd niet bij hun ouders kunnen wonen.
Elk kind in deze video heeft nu al een beladen historie van ellende.
Bahay Aurora geeft deze kinderen een onvergetelijke jeugd.
Een groep bewogen Nederlanders doneert maandelijks een klein bedrag om deze kinderen een fijne jeugd te geven.
Wil je ook dat deze kinderen een fijne jeugd hebben ? Wordt dan donateur, www.bahayaurora.org doen !