15 oktober 2018

Voor mij was het de zevende keer dat ik de Filipijnen bezocht. De afgelopen jaren heb ik, met een Nederlandse vrijwilligersorganisatie, medische missies in Tondo, de ‘slums’ van Manilla gedaan. Wij kijken hier in een week tijd zo’n 1000 kinderen na en geven basis gezondheidszorg. Wij werken samen met lokale organisaties en NGO’s waardoor wij na 5 jaar het stokje overdragen wat op onze eerste locatie in Tondo een realiteit is geworden.

Na de medische missies heb ik meerdere malen gereisd. Dit maal wilde ik echter het dagelijks leven van kinderen, die onder andere uit dergelijke situaties komen, mee (be)leven en Bahay Aurora gaf mij de kans hier toe. Zoals al eerder gezegd Bahay Aurora is een thuis voor kinderen met “grote mensen problemen”. In Tondo zie ik veel van de schrijnende situaties waar kinderen in Bahay Aurora mee te maken hebben gehad.

Wat mij vooral is bij gebleven is de loving and caring van de kinderen voor elkaar, maar ook van de houseparents en de andere staff. Het is inderdaad een grote familie waar kinderen normen en waarden leren, grenzen krijgen maar daardoor ook hun eigen grenzen leren stellen, maar bovenal het gevoel mee krijgen dat zij er toe doen in deze wereld. Zij leren het belang van educatie, goede voeding, hygiëne zowel persoonlijk als sociaal. Een heel mooi project is dat van het begeleid kamer wonen. De strijd tegen armoede en ellende is inderdaad niet eenvoudig uit te komen dus als kinderen 18 zijn en nog geen baan of vooruitzicht hebben op een baan, vervallen zij vaak in dezelfde situatie als waar zij uit zijn gekomen.

Ik heb enorm genoten van het spelen, zingen, naar school brengen/halen leren van Tagalog of gewoon luisteren naar de verhalen van de kinderen. Ook het contact met de staff heb ik als heel gastvrij en inspirerend ervaren. Ik zou iedereen een ervaring als dit gunnen of ik hoop dat men op een andere wijze dit mooie thuis kan ondersteunen.