Een unieke ervaring voor vader en dochter
Als projectcoördinator van WoS ben ik al vele malen in en buiten Manilla geweest en had hier thuis al veel over verteld. Maar het is natuurlijk iets heel anders om dit met eigen ogen te zien en te ervaren. Toen de mogelijkheid zich voordeed voor mijn oudste dochter Anne (12 jaar) om extra vrij te krijgen van school hebben we niet geaarzeld. Tijdens onze reis van anderhalve week naar de Filippijnen hebben we twee projecten bezocht. Graag vertel ik iets over onze ervaringen bij kindertehuis Bahay Aurora in Baras, Rizal.

Omdat het van half april tot eind mei zomervakantie is op de Filippijnen worden wat extra handen en activiteiten zeer op prijs gesteld in het kindertehuis. De kinderen wonen in dit tehuis omdat ze vaak geen ouders meer hebben of omdat er thuis een hele moeilijke situatie is zodat het niet mogelijk is om thuis bij de ouders of andere familieleden te wonen. Vaak is er misbruik aan de orde. Door de mensen van Bahay Aurora wordt hen een veilig en vertrouwd onderkomen geboden. De kinderen gaan in de vakantie uiteraard niet naar school en vinden het ontzettend leuk als er bezoek langs komt want dat betekent vaak dat ze leuke dingen gaan doen…

Vanuit Nederland hadden we diverse spelletjes meegenomen en dat vonden de kinderen heel leuk om te doen: Mens erger je niet, Memory en Take Five! We hebben hier veel plezier aan beleefd en de kinderen hadden snel door hoe de spelletjes werken. Ook hebben we met ze gezwommen bij de watervallen van Daranak en vervolgens pannenkoeken  gebakken. Tijdens ons verblijf hebben we ook met de kinderen liedjes ingestudeerd (daar ging heel wat tijd in zitten). Er was namelijk op de zaterdagavond een feestavond georganiseerd omdat het eerste WoS project (overkapping van het basketbalveld) gereed was en officieel geopend kon worden. We hebben de kinderen het Do-Re-Mi lied + toneelstukje uit de Sound of Music aangeleerd. En Anne speelde hierin de rol van Maria.
Tevens hebben we ze het liedje Close Every Door uit de Joseph Musical geleerd met ondergetekende in de rol van Joseph. Op zaterdagavond tijdens het optreden hebben we gezamenlijk met de kinderen deze nummers opgevoerd en het publiek was razend enthousiast. Ook heeft Anne nog tweeandere nummers gezongen: een stuk uit de musical The Wiz en Morgen uit Annie.
Vlak voor ons vertrek hebben we nog BINGO gespeeld, uiteraard met de nodige prijsjes.
We hebben een fantastische en onvergetelijke tijd gehad in Bahay Aurora dankzij de hartelijke ontvangst en de fijne lieve kinderen. We zouden hier graag nog weer een keer naar terug gaan!
Anne houdt op dit moment nog steeds contact met kinderen uit Bahay Aurora via internet.
We hebben allebei een top tijd gehad, dat staat buiten kijf. Onze laatste dag hebben we besteed in de grote stad Manilla. Hier hadden we onze eerste warme douche sinds een ruime week en het zwembad was ook wel erg lekker…
Ik kan iedereen die in de gelegenheid is om een dergelijke ervaring met z’n kinderen te delen, aanraden om dit absoluut te doen. We denken beiden nog vaak terug aan deze unieke ervaring.
Lex de Vries

Op YouTube staan ook een aantal filmpjes voor de liefhebbers…

Lex en Anne te gast bij kindertehuis Bahay Aurora

Do, Re, Mi – Anne met de kinderen van Bahay Aurora
Close every door – Lex met de kinderen van Bahay Aurora
Morgen – Anne speciaal voor de kinderen van Bahay Aurora