Bahay Aurora is opgericht in 1992, maar de droom van oprichtster Arlene Santiago-Smidstra begon al toen ze op de basisschool zat in de jaren zeventig.

Als ze naar school ging zag ze dat er veel kinderen op straat verbleven, ze aten uit de vuilnisbakken en in die tijd werd er echt heel weinig eetbaars weggegooid. De kinderen waren ongewassen, hadden vieze kleding en sliepen op straat, helaas is er de afgelopen 50 jaar niet zoveel veranderd. Het leed van de kinderen greep haar aan en hield haar bezig.

Als ze na school thuis kwam vertelde ze haar moeder wat ze had gezien en zei dan dat ze die kinderen wilde helpen. Haar moeder, genaamd Aurora, zei dan: Als je groot bent, je opleiding hebt afgerond en zelf een goed leven hebt dan ben je klaar om deze kinderen in nood te helpen. Arlene droomde ervan om een kindertehuis te bouwen om deze kinderen te helpen.

Aan de andere kant van de planeet, in Nederland had Herke een soorgelijke droom. Ook hij droomde ervan om als hij groot was ooit een kindertehuis te bouwen. Toen hij zijn toekomstige vrouw Arlene in Leeuwarden ontmoette klikte het van dag 1 en werden er al snel plannen gemaakt om die inmiddels gemeenschappelijke droom te realiseren.

In 1986 woonden Herke en Arlene op de Filipijnen. Samen met Aurora, de moeder van Arlene werd er over die plannen gesproken. De moeder van Arlene hoefde helemaal niet na te denken en stemde gelijk in met onze plannen. Ze voegde eraan toe dat we een stuk land mochten gebruiken in Baras (provincie Rizal) waar ze nog eigenaar van was. Dat was het begin van Bahay Aurora!

De week daarna werden er fruitbomen geplant op het land, we hebben zelfs nog een foto van de eerste mangoboom die we hebben geplant. Elke zomer eten kinderen nog het fruit uit de bomen. Met de moeder van Arlene werd afgesproken dat we voor medewerkers altijd eerst in de familie gingen werven, met de juiste opleiding en motivatie hebben we die mensen eigenlijk altijd aangenomen.

Door de jaren heen was 25 procent van het medewerkersbestand familie. Familieleden gingen hun kinderen motiveren om een studie te volgen waardoor ze bij Bahay Aurora zouden kunnen werken, best een leuke ontwikkeling. Angel die al bijna 30 jaar bij ons werkt en nu zijn zoon Michael aan het inwerken is op onderhoud. En Uwes die al 30 jaar onze vrijwillige chauffeur is heeft al 2 kinderen bij ons aan het werk, 1 groepsleider en 1 op een administratieve functie en de derde, nu nog maar 12 jaar oud wordt ook gemotiveerd om een opleiding te volgen waarmee hij bij Bahay Aurora kan komen werken. Het is erg fijn dat we naast honderden straatkinderen ook tientallen familieleden aan een baan hebben geholpen.

De Filipijnen is al vele jaren geteisterd door corruptie en een falend justitieel apparaat. Ook de Santiago familie heeft hier zwaar onder geleden. Veel was van hen afgenomen en je kan best stellen dat Bahay Aurora een soort keerpunt was voor de familie, langzaam maar zeker ging het wat beter met de familie. Als moeder Aurora ons van bovenaf kan zien zal ze zeker met een grote glimlach en veel voldoening toekijken hoe haar familie de afgelopen 30 jaar op een professionele manier hulp biedt aan inmiddels grote aantallen kinderen die anders op straat zouden moeten overleven. Een gevleugelde uitspraak van Aurora is: ‘You must be a person with a forgiving heart.’

Arlene heeft inmiddels ook haar stempel gedrukt op Bahay Aurora met haar uitspraak: ‘Let all things be done in love!’ & ‘Welcome to the family’.

kinderen 1-min
huis-min
huis 2-min
bouw2-min
bahayaurora-1-min