Yvonne

15 oktober 2018. Voor mij was het de zevende keer dat ik de Filipijnen bezocht. De afgelopen jaren heb ik, met een Nederlandse vrijwilligersorganisatie, medische missies in Tondo, de ‘slums’ van Manilla gedaan. Wij kijken hier in een week tijd zo’n 1000 kinderen na en geven basis gezondheidszorg. Wij werken samen met lokale organisaties en NGO’s waardoor wij na 5 jaar het stokje overdragen wat op onze eerste locatie in Tondo een realiteit is geworden.

Lees meer…

Merle

“Ik werd vorige week midden in de nacht opgehaald door twee aardige mannen van het kindertehuis. Toen ik de volgende ochtend wakker werd waren de kinderen al naar school. En werd ik verwelkomt door de medewerkers met een ontbijt en daarna begon de zumba. Zumba doen de medewerkers elke dag en is verplicht voor alle medewerkers om fit te zijn en bewegen te stimuleren. Daarna werd er een overdracht gedaan van de dag, waarin de bijzondere gevallen besproken worden voor de medewerkers die de dienst overnemen.
In de middag wordt er hier op het terrein les gegeven aan kinderen met special needs, dus ik heb daarbij mee gekeken.

Lees meer…

Thalina

Toen ik een collega vertelde dat ik naar de Filipijnen ging, zei ze direct dat ik naar Bahay Aurora moest gaan. Zij was had daar een aantal jaar geleden vrijwilligerswerk gedaan en had het een erg bijzondere ervaring
gevonden. Omdat ik stage loop in de Filipijnen had ik helaas maar een weekend de tijd om langs te gaan. Ik zeg helaas, omdat het zo’n bijzondere ervaring was dat ik moeite had met weggaan. De kinderen zijn onbeschrijfelijk mooi en de mensen die daar werken hebben een hart van goud. Ze geven de kinderen een kans om zelfstandig te worden en geven ze
handvatten om een mooi leven tegemoet te gaan. Zelfstandigheid, discipline, veel liefde en plezier. De kinderen komen allemaal van verschillende en
verschrikkelijke achtergronden, maar dat lijkt bijna vergeten als je de lach om hun gezichten ziet als ze met elkaar spelen. Ze steunen en helpen elkaar, meer dan ze waarschijnlijk zelf doorhebben.

In een weekend tijd heb ik met de kinderen gespeeld, hardgelopen, gedanst, gezongen, gebasketbald, yoga gedaan, lessen bijgewoond, met z’n allen als
een familie gegeten en heel veel gelachen. Ik raad iedereen aan om langs te gaan, en als dat niet mogelijk is om op een andere manier een steentje bij te dragen. Ik wil nogmaals iedereen van Bahay Aurora bedanken voor de gastvrijheid en openheid. Tot de volgende keer!

Gytha

Een happy home voor kinderen met ‘grote mensen problemen’, Bahay Aurora op de Filipijnen. Wat een bijzondere ervaring is dit voor mij geweest.
Ik had altijd al eens vrijwilligerswerk willen doen in het buitenland. Kennis maken met een andere cultuur en een kijkje nemen in de jeugdzorg in een totaal andere omgeving met andere normen en waarden. Na mijn studie Master of social work in youthcare greep ik de kans om dit waar te maken. Ik sprak een vriendin van mij (Felicitas Stern), die mij vertelde over haar ervaring bij Bahay Aurora. Ik raakte gelijk enthousiast en stuurde een mail naar Herke. Ik had eigenlijk geen idee wat mij te wachten stond.
De eerste paar dagen moest ik wel even wennen aan hoe het leven hier is ingericht. Er kwamen een hoop nieuwe indrukken op mij af. Het primitieve bestaan, in vergelijking met Europa, maakte veel indruk op me. Al gauw kwam ik tot de conclusie dat ik het ook helemaal niet met elkaar moest vergelijken. Het is een ander land met andere omstandigheden en dat vraagt dus ook om een ander leven waarin men andere prioriteiten stelt. Zo zijn de omstandigheden in Bahay Aurora anders dan de omstandigheden hier in Nederland en de residentiële jeugdzorg instelling waar ik als pedagogisch medewerker werkzaam ben. Waar wij met drie pedagogisch medewerkers op tien kinderen staan, hebben ze in Bahay Aurora dit op hun eigen manier ingevuld waarbij twee medewerkers, soms één medewerker zorg draagt voor 38 kinderen! Ik vond het ontzettend mooi om te zien hoe liefdevol, dankbaar en gelukkig de kinderen hier zijn. Ik voelde mij van het begin af aan ontzettend welkom. Ik werd opgehaald door drie medewerkers, verbleef in een prachtig bijhuis in de tuin en er werd soms apart voor mij gekookt omdat ik geen vlees eet. Daarbij werd ik geregeld uitgenodigd door de medewerkers voor verschillende uitstapjes. Bahay Aurora is meer dan een opvang centrum voor kinderen. Het is een organisatie dat aanvoelt als een familie. En dat is precies wat deze kinderen, iedereen eigenlijk, nodig heeft. Zo ook de kinderen die in Nederland uit huis geplaatst zijn. Het is belangrijk dat zij zich welkom voelen en het gevoel hebben dat ze er mogen zijn. Ik ben erg blij dat ik deel heb mogen uitmaken van deze familie, het heeft mij nieuwe inzichten gegeven en een herinnering voor het leven. Wat dat betreft was mijn bezoek van 2 weken eigenlijk veel te kort, en zou dan ook graag eens terug willen komen!

Jessy

In het jaar 2015 ben ik op zoek gegaan naar organisatie waar ik vrijwilligerswerk zou kunnen doen. Na gezocht te hebben op internet kwam ik terecht bij Bahay Aurora. Ik vind het geweldig om met kinderen te werken en al helemaal met kinderen met een moeilijke achtergrond. De keuze was dus snel gemaakt.
Op 2 januari 2016 kwam ik aan op de Filipijnen. De eerste dag ben ik bij de kinderen gaan zitten om ze te leren kennen. Het was een bijzonder ervaring. Ik spreek geen Tagalog dus met sommige kinderen heb ik contact gelegd door met mijn handen en voeten te praten. Met de wat oudere kinderen kon ik Engels praten.

De drie maanden dat ik er was waren fantastisch. Het is zo bijzonder om te zien hoe de kinderen verder gaan met hun leven terwijl ze al zoveel hebben mee gemaakt. Dat heeft mij regelmatig geraakt. Tijdens mijn verblijf in Bahay Aurora heb ik gewerkt aan een activiteiten programma voor de special kids. De activiteiten worden gebruikt door Ella die werkt met de specialkids. Daarnaast heb ik trainingen gegeven aan de medewerkers. Ik heb samen met ze gekeken naar hun kwaliteiten en valkuilen en naar andere punten die ze tegen kwamen op werk. Tijdens de trainingen was het interessant om te horen hoe medewerkers tegen bepaalde punten aankeken.

Het laatste puntje wat me altijd bij zou blijven is de gastvrijheid van de Filipinos. Ik werd elke keer uitgenodigd bij mensen thuis die me amper of niet kenden. Ik was altijd welkom en dat is echt een groot verschil met Nederland.

Al met al was het een bijzondere ervaring en ik heb er veel van geleerd.

Anne
Magandangarawsainyonglahat!
Net als vele van mijn leeftijdsgenoten had ik na het afronden van mijn middelbare schoolcarrière geen idee wat ik wilde studeren. Mijn grootste probleem hierbij was dat ik eigenlijk alles wel leuk vind, van talen tot economie, van geschiedenis tot aardrijkskunde en alles er tussenin. Ik had de opleiding Liberal Arts & Sciences in mijn hoofd maar wilde mijzelf wat extra tijd geven om een weloverwogen studiekeuze te maken.
In die tussentijd wilde ik graag iets doen wat ik heel erg leuk vind en waar ik de rest van mijn leven met veel plezier op terug zou kunnen kijken..
Lees meer…

Kristien
Bahay Aurora. Het huis van Aurora.Het huis als een thuis. Een thuis voor de kinderen, een extra familie. Steunend, samen, bij elkaar, een lief gebaar. Alle emoties: bang van de geesten, woede, frustratie, verdriet op z’n tijd, maar vooral vrolijkheid.Omringd door mensen die zorgen en geven,  die voor de kinderen leven.
Bahay Aurora, een huis en een thuis.
Lees meer…

Melissa
Ik ben Melissa de Wilde, studente uit Amsterdam, en ben sinds half januari terug uit de Filipijnen, waar ik 4,5 maand bij Bahay Aurora stage mocht lopen. Sinds ik terug ben vragen mensen mij regelmatig: “Hoe was het?” In eerste instantie zou ik met die mensen willen gaan zitten en 6 uur lang verhalen willen vertellen!
Lees meer…

Tom

Van november 2012 tot en met januari 2013 verbleef ik in het kindertehuis als vrijwilliger/stagiair. Ik ben inmiddels weer een aantal weken in Nederland, maar ik denk nog graag elke dag terug aan een geweldige ervaring in Bahay Aurora.
Lees meer…

Stephanie
Al sinds jongs af aan had ik de droom om na mijn studie naar het buitenland te gaan om aldaar anderen te kunnen helpen. Afgelopen zomer (2012) was het dan zover. Ik was afgestudeerd als Verpleegkundige en zou voor vier maanden naar Bahay Aurora gaan om een medische ruimte op te zetten voor de kinderen.
Lees meer…

Jeannine en Simon
Er heerst een goede sfeer in het tehuis ondanks alles wat er in de hoofden van de kinderen zit.Ze komen per slot van rekening niet zonder ervaringen bij Bahay terecht. We zijn dit keer meegegaan naar de school om te zien hoe o.a. Marai haar welverdiende medaille in ontvangst mocht nemen en hebben verschillende voorstellingen gezien, ook die van de kinderen van het tehuis. Iedereen was heel erg trots.
Lees meer…

Joop
Tijdens het ontbijt al wat over de achtergronden van de kinderen gehoord en dan raakt het je des te meer dat (met name de allerkleinsten) zo op zoek zijn naar liefde, warmte en aandacht. Het is zo’n kleine moeite om ze een aai over de bol te geven, een knuffel en met ze te stoeien of gek te doen en het betekent zo veel voor ze!! Ook al ben je een volkomen vreemde voor ze, het verlangen naar liefde en aandacht is vele malen groter dan de ‘angst voor die vreemdeling’. En dat is toch wel wat mij het meest heeft geraakt.
Lees meer…

Jacintha
Na de rondleiding gingen we aan de slag met het aanleren van Twee emmertjes water halen en het leren van het Filippijnse liedje. Verbazingwekkend hoe snel de kinderen de Nederlands tekst konden uitspreken én konden lezen, want de tekst stond op het bord geschreven. Zij hadden het toch sneller onder de knie dan wij die het Filippijnse liedje van de kinderen moesten leren. Dat viel niet mee, en we zijn blij dat het gefilmd is, want daar zullen we thuis nog goed op moeten studeren om te zorgen dat het kinderkoor dit liedje ook gaat zingen tijdens het concert.
Lees meer…

Michiel
Tussen alle werkzaamheden door leerde ik alle (toen nog) 34 kinderen stuk voor stuk kennen. Niet alleen bij naam maar ook hun achtergronden en hun persoonlijkheid. Het is ongelooflijk wat een (veer)kracht en levendigheid die kinderen hebben. Soms vergat ik hun historie en ik hoop, zij ook. Deze kinderen gaan echt wat van hun leven maken en Bahay Aurora helpt hun daar een handje aan mee. Een flinke en sterke hand!
Lees meer…

Ronald
In december heb ik Bahay Aurora enkele dagen bezocht samen met mijn broer Lex. En wat een geweldige ervaring was dat ! Ik had al veel gehoord over dit initiatief via Lex maar het is toch nog iets anders om het met eigen ogen te zien en ter plekke te ervaren.  Fantastisch om te zien hoe goed de weeskinderen worden opgevangen en welk goed werk er in het schooltje wordt verricht met de verstandelijk beperkte kinderen.
Lees meer…

Anne en Lex
Als projectcoördinator van WoS ben ik al vele malen in en buiten Manilla geweest en had hier thuis al veel over verteld. Maar het is natuurlijk iets heel anders om dit met eigen ogen te zien en te ervaren. Toen de mogelijkheid zich voordeed voor mijn oudste dochter om extra vrij te krijgen van school hebben we niet geaarzeld. Tijdens onze reis van anderhalve week naar de Filippijnen hebben we twee projecten bezocht. Graag vertel ik iets over onze ervaringen bij kindertehuis Bahay Aurora in Baras, Rizal.
Lees meer…

Petra en Jan Willem
Van 12-11-2008 tot 2-12-2008 zijn wij te gast geweest bij Herke en Arlene. Wij konden in deze periode van zeer dichtbij het dagelijkse leven op de Filippijnen meemaken. We hebben genoten, maar wat een ander leven dan wij hier gewend zijn!

Lees meer…

Gien en Jan
Wat was het goed om weer eens een aantal dagen in en rond het kinderhuis te vertoeven. Het is geweldig om te zien dat de kinderen gezond en opgewekt zijn. Het recept is: Op tijd eten, een eigen slaapplaats en netjes gekleed naar school.
En niet te vergeten de liefde van de huismoeders Ella en Ghie. Mijn petje af hoor. 

Lees meer…

Jurgen
Vier maanden bracht Jurgen door bij Bahay Aurora op de Filippijnen. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma vroeg hij zich wat hij verder wilde in het leven. Na overleg met zijn ouders en buren (Herke en Arleen Smidstra) werd besloten om wat tijd door te brengen bij het kindertehuis.
Lees meer…

Inge
Ik heb in januari 2007 2 weken gelogeerd bij Herke en Arleen. En ik heb hier een prima tijd gehad en veel kunnen ervaren van de manier van leven, de cultuur en het eten op de Filippijnen. Herke en Arleen doen heel goed werk door het kindertehuis op een liefdevolle en professionele manier te runnen.
Lees meer…

Esther
hallo Allemaal
Het is al weer een poosje geleden ,maar ik mis jullie en de Filippijnen nog steeds. Eigenlijk moet je mensen waarschuwen… Als je er eenmaal geweest bent dan verandert er iets in je leven en je manier van denken.
Lees meer…