Walkathon

Zaterdag 6 Mei 2017 heeft Bahay Aurora haar jaarlijkse wandeltocht georganseerd.
Op Bahay Aurora begon de dag al om 3.30 AM. Alle kinderen waren vandaag vroeg uit de veren om zich klaar te maken, douchen en om te ontbijten.


Om 5 uur was het startschot en als organiserende partij moesten wij er natuurlijk als eersten aanwezig zijn om onze gasten te ontvangen.
Voor Nederlandse begrippen zijn het spartaanse tijden maar op de Filipijnen is men gewend vroeg op te staan omdat het dan nog lekker koel is en je lekker dingen buiten kan doen die later op de dag niet meer prettig zijn door de intense hitte. Om 5 uur gingen we inderdaad van start, de kinderen van Bahay Aurora voorop met een spandoek zodat iedereen kon zien dat het om een wandeltocht ging.

Alle mensen die de laatste jaren betrokken waren geweest hebben een uitnodiging gehad en al met al waren er ongeveer 250 deelnemers. Om deelnemers te voorzien van water hadden we verschillende waterstations opgezet.
Wandelen is niet bepaald een favoriete bezigheid van de Filipijnse bevolking, van bewegen ga je zweten en dan begint je huid te glimmen…dat ervaart men als onprettig dus sport is over het algemeen alleen weggelegd voor jongens tot een jaar of 18. Oudere mensen proberen sport zo zorgvuldig mogelijk te vermijden en daar is men erg goed in. Die attitude aangaande sport legt hen dan ook geen ‘windeieren’…Op de Filipijnen heeft het aantal gevallen van diabetes en hoge bloeddruk de afgelopen decenia dan ook epidemische vormen aangenomen, zo ernstig dat de WHO al verschillende keren bij de Filipijnse overheid aan de bel heeft getrokken om actie te ondernemen. Helaas is het niet eenvoudig om de mentaliteit van een volk te veranderen, daar komt bij dat de overheid geen merkbare acties heeft ondernomen om het tij te keren. Bahay Aurora tracht door jaarlijks deze wandeltocht te organiseren een bijdrage te leveren om mensen te laten zien en ervaren dat bewegen, in dit geval wandelen gewoon heel leuk en aangenaam is. Daarnaast is het natuurlijk erg gezond om regelmatig te wandelen. Tijdens haar toespraak aan het eind van de wandeltocht heeft Arlene hier dan ook nadrukkelijk op gewezen.


Als ‘inschrijfgeld’ hadden we deelnemers gevraagd materiaal die we kunnen gebruiken op school te doneren, boeken, schriften, pennen etc. Er is gul gegeven, we hebben het even op een grote tafel gelegd, best een grote hoeveelheid. Dat stellen we natuurlijk erg op prijs.


Het eindpunt van de wandeltocht was in Bahay Aurora. Rizza, een oud bewoonster en een geweldige danseres heeft samen met een groot aantal deelnemers gedanst. Dat doen we elk jaar en dat is een geweldige afsluiter van een hele leuke wandeltocht.

 

You Might Also Like