War on drugs

Afgelopen weekend bezocht ik (Tom van der Veer, bestuurslid Bahay Aurora) namens Bahay Aurora de World Press Photo 2018 Wereldpremière in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Je ziet ruim 160 indrukwekkende persfoto’s van 42 fotografen uit 22 landen. Van Bahay Aurora donateur Nienke Bliek​ kreeg ik deze tip, omdat zij daar eerder de minidocumentaire Duterte’s Hell zag. Deze film won dit jaar de eerste prijs voor Korte Film (categorie Journalistiek).
De stad Manila bezoek ik vanaf jonge leeftijd bijna jaarlijks, aangezien mijn moeders familie daar woont. Familie en veel goede vrienden van mij wonen in de relatief veiligere wijken in deze metropool van 13 miljoen inwoners. Ik ben goed op de hoogte van de maatschappelijke problemen en uitdagingen, maar de War on Drugs blijft me verbazen. Via familieleden, vrienden, de lokale bevolking, taxichauffeurs en zelfs priesters probeer ik beter te begrijpen wat er in de getto’s zich afspeelt, maar helaas praten veel mensen er niet graag over. Men schaamt zich ervoor of is wellicht niet goed geïnformeerd.
Helaas zijn de ontwikkelingen omtrent de War on Drugs op de Filipijnen inmiddels te omschrijven als een groot drama. De War on Drugs heeft zich ontwikkeld tot een bloedige strijd tegen de arme bevolking. Verdachten en compleet onschuldigen worden om het leven gebracht, vaak alleen al om een signaal af te geven aan de buurt.
In Bahay Aurora krijgen we regelmatig te maken met de gruwelijkheden die niet ver van het kindertehuis afspelen. De noodzaak om slachtoffers en vaak ook kinderen op te vangen is groter dan ooit.
Wil je meer weten over de situatie op de Filipijnen? Bekijk de korte documentaire (9 minuten) dan via onderstaande link. Hou er rekening mee dat de beelden schokkend kunnen zijn.
https:www.worldpressphoto.org/collection/digital-storytelling/2018/short-form/dutertes-hell

You Might Also Like