Onze farm

Vorig jaar was de opbrengst van onze farm (gefinancierd door AFAS) tijdens de natte tijd goed maar tijdens de droge tijd gering. Dat kwam doordat het verstikkend heet is in de droge tijd (klimaatverandering, temperaturen van 50 graden zijn nu normaal) en daardoor was de grond dor en droog.   Natuurlijk gaven we met een gietertje wel water maar dat is natuurlijk geen doen op   een halve hectare, twee keer per dag. Derhalve hadden we een vrij lage opbrengst in de droge periode.

Lamento een studentenorganisatie heeft ons gesteund om sproeimateriaal en waterleidingen aan te leggen vanaf de pomp zodat het hele stuk land gemakkelijk besproeid kan worden, dat doen we twee keer per dag. Het resultaat is verbluffend, we hebben nu in de droge tijd net als in de natte tijd vrijwel elke dag volop groente. Dat komt ook omdat we in tijdvakken planten zodat niet alles tegelijk gereed is om te oogsten.

Naast de farm hebben we nu een functionerende aquaponics bij Bahay Aurora. We houden hier meervallen (vis) in combinatie met waterspinazie. Ook dat loopt erg goed, de waterspinazie oogsten we regelmatig en de vis is binnenkort groot genoeg om van te eten.

Dan hebben we nog onze dames van het begeleid kamerbewoning project die ieder een eigen groente tuintje hebben zodat ze kunnen leren om groente te kweken, ook dat loopt prima. Ela, een begeleider  heeft groene vingers en zij begeleid de dames.

Dat we zelf groente kweken is helaas bittere noodzaak. Kool in de supermarkt kost het astronomische bedrag van € 11,23 per kg. Andere groentes kosten ook veel meer dan hier in Nederland, het gevolg is dat niemand meer groente eet. Het gevolg daarvan zijn allerlei ziektes die niet behandeld worden omdat de ziekenhuis dicht zitten i.v.m. corona patiënten.

We zijn gelukkig tijdig begonnen met onze plant activiteiten en hierdoor kunnen we onze exploitatie kosten drukken. Ik ben ervan overtuigd dat andere NGO’s in Manila vrijwel zeker veel hogere exploitatiekosten ervaren. Dat is triest omdat de kinderen het juist nu dubbel hard nodig hebben.

You Might Also Like