Besnijdenis

Op de Filipijnen is het gebruikelijk dat jongens als ze de leeftijd van zeven jaar bereiken besneden worden. In Nederland wordt nogal eens gedacht dat dit een moslim gebruik is, dat klopt wel maar het is niet voorbehouden aan moslimgemeenschappen. Besnijdenis vindt zijn oorsprong in Egypte. In equatoriaal Afrikaanse landen wordt het gezien als een transitie van jongetje tot man. Tegenwoordig wordt besnijdenis nog steeds als religieus of cultureel verschijnsel gedaan bij Aboriginals in Australie en ook bij Joodse en Islamitische mensen. Op de Filipijnen is het nog steeds gebruikelijk dat er een arts naar het plaatselijke basketbalveldje komt en dat er dan een rij jongetjes klaar staat die snel en efficient zonder verdoving besneden worden. Echt lopende band werk, de arts doet het voor arme mensen vaak pro deo. Ze lopen dan een paar dagen met een handoekje om en lopen wijdbeens, best grappig om te zien…jongens zijn er vaak trots op dat ze besneden zijn. Op de Filipijnen kun je het ook het ziekenhuis laten doen als je genoeg middelen hebt.

Besnijdenis heeft een aantal voordelen:

*Het schoonmaken van de penis is gemakkelijker. Minder kans op schimmelinfecties doordat het schooner is.

*Minder kans op urineweg infecties. Dit type infectie kan nierproblematiek veroorzaken.

*Minder risico op geslachtsziektes, inclusief hiv. Safe sex blijft belangrijk.

*Soms is de voorhuid te strak om op een confortabele manier sex te hebben, dit kan leiden tot infectie van de voorhuid of van de eikel.

*Minder kans op penis kanker. Alhoewel dit weinig voorkomt, het komt in ieder geval mnder voor bij mannen die besneden zijn.

Op de Filipijnen doet men de besnijdenis meestal wanneer het kind zeven jaar is. Het kan echter ook gedaan worden bij babies . Op oudere leeftijd is de ingreep ook mogelijk, het is relatief een kleine operatie. Na een dag of tien is de wond meestal volledig genezen.

 

You Might Also Like