All Saints Day

All Saints day of Allerheiligen is op de Filipijnen elk jaar een indrukwekkende happening.
Een week voorafgaand aan Allerheiligen worden de graven geverfd en gerepareerd.
Op de dag zelf ligt het land volledig stil en miljoenen mensen bezoeken hun dode familieleden in de begraafplaatsen.

 

A family gathering around the grave of a loved one is the traditional way of remembrance in this private cmemetery, Saint Park;Cebu City;Philippines

Iedereen neemt bloemen mee dus voor de bloemisten is dit een absolute topdag. De bloemen zijn op de dag voorafgaand aan Allerheiligen dan ook net te betalen. 10 euro voor een klein bosje bloemen is normaal..iedereen moet kopen, zonder bloemen kan domweg niet. Onze familie wachtte tot middernacht om de laatste bloemen te kopen omdat de verkopers dan pas forse kortingen gaven. Door zelf bloemstukken te maken was het nog enigsinds betaalbaar. Om het verblijf op de begraafplaats zo comfortabel mogelijk te maken hebben veel graven een dak, dat is tegen de zon, zonder afdak zou men het niet zo lang uithouden. Daarnaast heeft een graf vaak stenen bankjes. Rijke mensen in Manila hebben vaak een grafkamer met zelfs een airconditioning en een koelkast. Die wordt dan eens per jaar gebruikt maar men kan de dag in ieder geval comfortabel doorbrengen.

 

Relatives pay respects to the dead on All Saints/Souls day,Careta cemetery,Philippines

 

Ten tijde van Allerheiligen is het geen bezoekje van 5 minuten maar men blijft samen met de hele familie vaak vele uren of de hele dag op de begraafplaats, het is een samenzijn met eten en drinken voor allen. Het eten wordt vaak achtergelaten voor de doden. Niet zelden stelen arme mensen dit eten en zo hebben die dan ook een fijne dag, men weet het wel maar dat is ok. Tijdens het bezoek zit men dan op en rond het graf en iedereen maakt er een gezellige dag van. Uiteraard wordt er ook veel gebeden.

 

Algemene begraafplaats Manila

Allerheiligen stamt uit de zevende eeuw. Als het aan de Filipinos ligt dan blijft het voorlopig wel bestaan.

You Might Also Like