Joop en Henk op bezoek

Voor de tweede keer komen Joop en Henk samen op bezoek bij Bahay Aurora.
Gisteren aangekomen en gelijk aan de bak…
Voor Joop is het inmiddels zijn 9e bezoek. Joop is zolangzamerhand echt ‘familie’ geworden.

 

 

Beide heren zijn druk bezig om de units aan de buitenkant te schilderen.
Als onderdeel van ons groot onderhoudsplan hoeven we voor deze klus geen extra medewerkers in te huren.
Dat is mooi meegenomen.
Heel hartelijk dank heren voor jullie bijdrage, we stellen het zeer op prijs en de kids vinden het ook geweldig dat blanke mensen ‘echt werken ‘, in hun beleving is werken iets voor mensen die een lager aanzien verdienen. Joop en Henk openen dus, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn, ook de ogen van een aantal mensen.
Aanpakken en niet bang zijn je handen vuil te maken, een geweldig voorbeeld.
Heel hartelijk dank heren !

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk is een wereldwijd probleem en dat probleem gaat ook zeker niet voorbij aan de Filipijnen. Op de Filipijnen, een populatie van 100 miljoen mensen zijn zo rond de 14 miljoen mensen met hoge bloeddruk. De gevolgen zijn dramatisch. Elke dag sterven er 276 Filipinos aan een hart aanval. Elke 9 minuten krijgt een Filipino een beroerte. Van de mensen die dat overleven is 75 procent permanent invalide. Dat zijn heftige aantallen, maar de meeste mensen maken zich hier pas druk om als het henzelf of een familie lid treft, helaas.

 

Oorzaken:
De Filipinos hebben slechte eetgewoontes. Men eet zoveel mogelijk rijst en verder is men gek op cholesterol rijke voeding. Erg populair is bijvoorbeeld geroosterd speenvarken en dan vooral de crispy huid, dat wordt vooral geserveerd tijdens verjaardagen en feesten. Het is alsof je jezelf cholesterol in plakjes toedient. Zo zijn er veel vette gerechten die erg populair zijn. Combineer deze slechte voedings gewoonten met een behoorlijke alcohol inname en roken. Alsof dat niet genoeg is heeft men een broertje dood aan sport. De combinatie van al die factoren geeft je op termijn een redelijke garantie op hoge bloeddruk, zuikerziekte of een beroerte. Het klinkt bizar maar de meeste mensen kunnen niet verder kijken dan de dag van vandaag, wat nu aan lekkere dingen op hun bord ligt. In Nederland en Amerika is dat trouwens niet veel anders helaas.

 

De eerste verschijnselen :
Helaas krijgen de meeste mensen geen waarschuwingen. Het is meestal volop raak en direct levensbedreigend. Te dik zijn is een goede indicator.
Preventie :
Om hoge bloeddruk en de gevolgen daarvan te voorkomen is het van belang regelmatig je bloeddruk te meten. Indien die te hoog is wordt het echt tijd om het voedingspatroon aan te passen en te gaan sporten. Life style aanpassen ben je nooit te oud voor. Zo simpel is het….! Het is vooral een kwestie van discipline. Het is jezelf die discipline opleggen of vroegtijdig doodgaan, uiteindelijk weinig keus lijkt me. Als je voorkomt dat je te dik wordt geef je ook niks uit aan medicatie. Op de Filipijnen moet je medische zorg zelf betalen en geld is schaars bij de arme bevolking.
Bij Bahay Aurora doen we intensieve voorlichting op o.a dit onderwerp. Kinderen moeten ervan doordrongen zijn dat er veel slecht eten is wat erg lekker is maar op termijn een killer is. Bewegen is al dagelijkse kost en het is nog leuk ook… Voorlichten is niet genoeg, ook gewoon doen. Sport is leuk en vetarm eten kan erg lekker zijn. Waarom niet ? Het leuke is dat onze kinderen het allemaal erg interessant vinden. Jammer dat medewerkers veelal nog de Filipijnse gewoontes toepassen met de gedachte dat hoge bleoddruk ellende een ver van mijn bed show is. Ouderen zijn veel moeilijker te motiveren dan jongeren.

 

Klimaat verandering

Het is lastig vast te stellen wat precies de klimaat veranderingen zijn op de Filipijnen, de overheid houdt geen data bij op dat gebeid. Filipijnen kent een nate en een droge tijd. De natte loopt van April tot December en de droge tijd van December tot Aril. Meestal komen de stormen tegen het eind van de natte tijd, de meeste stormen, die noemen ze daar typhoon, komen dus in Oktober /November. De Filipijnen hebben elk jaar met ongeveer 20 typhonen te maken. Over de laatste 40 jaar kunnen we stellen dat de laatste 5 jaar de stormen steeds zwaarder worden. Super typhoon Yolanda heeft diepe sporen achter gelaten en was waarschijnlijk de zwaarste storm ooit. Het lijkt ook wel steeds warmer te worden gedurende de droge tijd. Temperaturen van 45 graden zijn geen uitzondering meer. Dat lijkt allemaal wel mee te vallen zo op het eerste gezicht maar als je huis is weggeblazen tijdens Yolanda op 3 november 2013 en je hebt nog steeds geen huis kunnen herbouwen , dan voelt dat anders. Naar schatting 6300 mensen zijn toen overleden, als dat je familie is, dan voelt het ook anders…Als het zo extreem heet is gaan er bij ons in Morong en Baras elk jaar tientallen ouderen dood door oververhitting. Als dat jouw ouders zijn dan voelt het ook anders. Klimaat verandering heeft direct invloed op het leven van mensen op de Filipijnen.

Het mag duidelijk zijn dat Filipijnen tot nu toe barweinig gedaan heeft om de luchtverontreiniging terug te dringen. Er zijn wel lichtpuntjes, de trycycles die de hele dag door grote rookwolken de lucht in bliezen hebben een paar jaar geleden een verbod van meng-smering opgelegd gekregen. Voorheen mengde men de benzine met olie, als iemand dan teveel olie had bijgevoegd resulteerde dit in enorme verstikkende rookwolken. Nu mogen er alleen nog maar 5 takt motoren gebruikt worden voor trycycles. Dat is een hele verbetering. Ook de diesel die gebruikt wordt is verbeterd, men gebruikt tegenwoordig IV diesel. Dat helpt maar is zeker niet afdoende, er is ook nog veel vieze diesel die gesmokkeld wordt in omloop. Met name bussen en jeepneys zijn zeer zware vervuilers. Op het gebied van zonneernergie en wind energie gebeurt er ook niet veel. In dit eilanden rijk waar er zon in overvloed is betalen bewoners nog steeds heel veel voor peperdure elektra van de Meralco, de enige leverancier. Na Japan de duurste energie in Asia. Helaas geeft de overheid geen subsidies voor zonnergie en dat heeft tot gevolg dat niemand die panelen kan aanschaffen. Een gemiste kans. Ook op het gebied van wind energie zie je hetzelfde, vrij weinig windmolens terwijl er aan de kust volop wind staat. Een gemiste kans, elders op de wereld wordt er hard gewerkt om ons klimaat te redden en deze overheid wacht rustig af tot ze gered worden. Met een econosmische groei van 5 procent zou je een andere verdeling van middelen verwachten.

Twee weken geleden gloorde het even …Duterte de President kondigde aan dat alle Jeeps vervangen moesten worden voor 1 Januari door elektriche voertuigen. Zo niet dan zou hij de eigenaren opsluiten . In een land waar vrijwel geen openbaar vervoer is zoals treinen en bussen en waar de bevolking vrijwel volledig afhankelijk is van Jeeps was het voorspelbaar dat die deadline waarschijnlijk niet gehaald zou worden. Een woordvoerder van de President verklaarde dan ook al snel dat de deadline bij wijze van ‘expression of urgency’ had geformuleerd. Tja, we maken allemaal foutjes maar wanneer moet de vervanging van de Jeeps dan afgerond zijn ? Helaas, we hebben verder niks meer gehoord. Toch is het verkeer met name in Manila ‘killing’. De luchtverontreiniging en de files zijn onvoorstelbaar. Gelukkig waait er nog een briesje waardoor niet al die giftige lucht blijft hangen maar het is al buitengewoon ongezond om in Manila te zijn of te wonen. Helaas is het in de dorpen niet veel beter, vooral wanneer je aan de openbare weg woont. De wegen zijn te smal voor het vele verkeer en de trycycles blokkeren het verkeer vaak volledig. Een oplossing laat nog wel even op zich wachten. Capabele bestuurders werken veelal in het buitenland op een onderbetaalde job ergens in Saodi Arabia of elders. Ook zij wachten tot ze gered worden.

Angel 70

Angel our oldest worker became 70 years of age today.
Angel is already working in Bahay Aurora since he was 45 years of age, so 25 years !
Every day Angel is walking to his job, approx. 3 km in the morning and at 5 PM he will walk home.
A good example for other workers who could also use the exercise. People in the Philippines don’t move enough and it gives a lot of problems on older age.
Luckily Angel is strong as a horse and very healthy so hopefully he will be with us for many years to come.
Angel carries great value for Bahay Aurora, he is an engineer and he is a very talented craftsman who has many different skills.
If the car breaks down Angel will fix it, if we need to construct a building Angel will advise how, the covered court was build and constructed by him together with only one helper. He knows everything from electric and has put the electrical systems in all the buildings. He designed and build the playground of the kids.
Since Angel is an older person he is very much respected by the children and the workers. He is ’the soul’ of Bahay Aurora and in that sense Bahay Aurora is a very complete place to live for the kids. We had all the good reasons to celebrate and show our respects to him. In order to do so we send several video’s with congratulation wishes , he watched it together with the staff in the presentation room. After that Brother June and Brother Emer organized a prayer meeting, a sign of thanks giving upon reaching this milestone of his 70th birthday. Last but not least it was time to eat ! No party in the Philippines without lots of food so all enjoyed. Thank you so much Angel for those 25 years of service and we wish you will stay with us for many years to come. God Bless

Halloween

Dit feest staat Filipinos op hun lijf geschreven. Men vindt het geweldig om kinderen voor de fun een beetje bang te maken.
Dat doet men meestal door kinderen wijs te maken dat er geesten rond het huis of in de kast zitten. Als je een kind bang wil maken dan lukt dat prima.

 

Wij kijken vaak wat anders tegen dat soort spelletjes aan. Kinderen de stuipen op het lijf jagen is iets waar ze soms jaren later nog last van hebben en dat kan niet de bedoeling zijn. Op de Filipijnen is het het fun…dus aanpassen Hollanders. Halloween is daar geen uitzondering op en leent zich bij uitstek om kinderen middels smienk en woeste kleren er angstaanjagend eruit te laten zien.

Getuige de foto’s is dat ook dit jaar weer prima gelukt.
Uiteindelijk heeft iedereen volop plezier en daar gaat het om.

All Saints Day

All Saints day of Allerheiligen is op de Filipijnen elk jaar een indrukwekkende happening.
Een week voorafgaand aan Allerheiligen worden de graven geverfd en gerepareerd.
Op de dag zelf ligt het land volledig stil en miljoenen mensen bezoeken hun dode familieleden in de begraafplaatsen.

 

A family gathering around the grave of a loved one is the traditional way of remembrance in this private cmemetery, Saint Park;Cebu City;Philippines

Iedereen neemt bloemen mee dus voor de bloemisten is dit een absolute topdag. De bloemen zijn op de dag voorafgaand aan Allerheiligen dan ook net te betalen. 10 euro voor een klein bosje bloemen is normaal..iedereen moet kopen, zonder bloemen kan domweg niet. Onze familie wachtte tot middernacht om de laatste bloemen te kopen omdat de verkopers dan pas forse kortingen gaven. Door zelf bloemstukken te maken was het nog enigsinds betaalbaar. Om het verblijf op de begraafplaats zo comfortabel mogelijk te maken hebben veel graven een dak, dat is tegen de zon, zonder afdak zou men het niet zo lang uithouden. Daarnaast heeft een graf vaak stenen bankjes. Rijke mensen in Manila hebben vaak een grafkamer met zelfs een airconditioning en een koelkast. Die wordt dan eens per jaar gebruikt maar men kan de dag in ieder geval comfortabel doorbrengen.

 

Relatives pay respects to the dead on All Saints/Souls day,Careta cemetery,Philippines

 

Ten tijde van Allerheiligen is het geen bezoekje van 5 minuten maar men blijft samen met de hele familie vaak vele uren of de hele dag op de begraafplaats, het is een samenzijn met eten en drinken voor allen. Het eten wordt vaak achtergelaten voor de doden. Niet zelden stelen arme mensen dit eten en zo hebben die dan ook een fijne dag, men weet het wel maar dat is ok. Tijdens het bezoek zit men dan op en rond het graf en iedereen maakt er een gezellige dag van. Uiteraard wordt er ook veel gebeden.

 

Algemene begraafplaats Manila

Allerheiligen stamt uit de zevende eeuw. Als het aan de Filipinos ligt dan blijft het voorlopig wel bestaan.

Abortus

Op de Filipijnen bestaat een taboe op abortus.
Legale abortus bestaat niet ook niet als de vrouw of haar ongeboren kind in levensgevaar zijn, het maakt niet uit hoe oud of jong je bent. Abortus is strafbaar en mensen gaan naar de gevangenis voor een abortus, ook de dokter die het heeft uitgevoerd. Niet zelden komt een aanstaande moeder te overlijden en is het geaccepteerd als de wil van God terwijl abortus een oplossing zou zijn en de aanstaande moeder in leven zou blijven. Dokters zijn vaak niet bereid het risico te lopen en laten betrokkene overlijden.
Filipijnen is een katholiek land en de rol van priesters in de samenleving is heel groot. Die priesters willen hun macht niet kwijtraken en hun mening staat soms best ver van de wil van Rome. Jaarlijks plegen ongeveer 500.000 Filipijnse vrouwen een illegale abortus.
De realiteit voor ongewenste zwangerschap staat natuurlijk erg ver weg van de wil van de kerk. Natuurlijk worden jonge meisjes en vrouwen verkracht soms door de vader, de Filipijnen is daar helaas geen uitzondering op. Ook veel vrouwen doen een illegale abortus omdat ze in financiele problemen verkeren. Omdat legale zwangerschap niet tot de mogelijkheden behoort richt men zich dan tot het illegale circuit.
Oorzaken:
Op de Filipijnen wordt er nauwelijks over sex gesproken, sex is taboe. De kerk heeft er een belangrijk aandeel in dat sex niet besproken mag worden. Sex met voorbehoedsmiddelen is niet fijn volgens de kenners, het heeft een negatief imago. De overheid speelt er ook een rol in omdat voorbehoedsmiddelen veel te duur zijn voor de lokale bevolking. Als een dagloner zijn halve dag salaris kwijt is aan condooms dan is de keuze snel gemaakt. Jonge mannen vinden het ook van belang dat wanneer een meisje zwanger is geraakt zij geen abortus pleegt ook al hebben ze geen huis of inkomen. Abortus wordt gezien als een een zonde ongeacht de omstandigheden. Er is wel voorlichting op school maar die voorlichting is vooral gericht op morele waarden en normen. Als je daar buiten valt ben je de pineut. Een meisje wat vlak voor haar examen als onderwijzeres zwanger wordt mag niet afstuderen. Ze zou een slecht voorbeeld zijn voor haar toekomstige studenten.
Wat dan :
Er zijn pro abortus groepen, die worden echter regelmatig bedreigd door pro life groepen. Deze groepen vinden dat kinderen dan maar geadopteerd moeten worden als de moeder / ouders er niet op kunnen passen. Indien dat dit geen optie is voor de aanstaande moeder omdat ze de zwangerschap bijvoorbeeld geheim wil houden uit schaamte omdat ze zwanger is van haar vader dan kom ze in een zwart en gevaarlijk circuit.
Wat er dan overblijft is wat men noemt een kwakdokter , iemand zonder medische achtergrond die met zware illegale medicatie een abortus opwekt. Kosten iets beneden de 100 euro. Dat is erg gevaarlijk omdat het bloeden soms niet stopt en er toch levensgevaar ontstaat. De geaborteerde futus wordt vaak in het vuilnis gedumpt of stiekum begraven door de moeder. Veel jonge kinderen die een abortus hebben gehad komen uiteindelijk toch in het ziekenhuis terecht. Soms genezen ze , soms gaan ze alsnog dood door de complicaties zoals onstekingen. Al met al nogal traumatisch. Misschien toch maar beter voorbehoedsmiddelen gebruiken ondanks de hoge kosten.
https://www.youtube.com/watch?v=6S9oUu0R3sY vooral het eind van deze documentaire is heftig en mens onterend. We proberen de kinderen van Bahay Aurora goed voor te lichten zodat dit soort ellende kan worden voorkomen.

Familie en werken in het buitenland

Op de Filipijnen is de familie erg belangrijk. Veel families blijven hun hele leven bij elkaar wonen, kinderen trouwen en krijgen kinderen, het liefst blijft iedereen in een groep bij elkaar wonen. Dat geeft veiligheid en geborgenheid, op de Filipijnen hoef je nooit te zoeken naar een kinder oppas. Door de lage lonen en de hoge kosten voor levensonderhoud en scholing zien veel Filipinos zich genoodzaakt in het buitenland te gaan werken. In 2016 werkten 2.2 miljoen Filipinos in het buitenland. Veel van deze mensen blijven zo lang mogelijk in het buitenland werken omdat men gewend raakt aan een zekere mate van welstand, alhoewel iedereen onderbetaald wordt. Nederland doet daar dapper aan mee, met name op de boten die onder Nederlandse vlag varen. Door die iets hogere verdiensten dan op de Filipijnen is de weg terug naar werken op de Filipijnen daar min of meer door afgesloten. Hoe ouder men wordt hoe meer geld de kinderen nodig hebben voor studie en dergelijke. Deze tendens staat vrijwel loodrecht tegenover het grote belang wat men aan familie hecht. Men kiest voor het geld omdat de familie, en dat zijn niet alleen de vrouw en de kinderen maar vaak ook ouders en broers en zussen die hoge verwachtingen hebben ten aanzien van degene die in het buitenland werkt. Niet zelden worden de mensen die in het buitenland werken enorm onder druk gezet om alsmaar meer geld op te sturen om allerlei problemen op te lossen, ziekte, schoolgeld, een lekkend huis, medicijnen etc etc. Door die druk en omdat men het zelf normaal vindt wordt een enorme afhankelijkheid gecreeerd van die buitenlandse geldstroom. Ondertussen ziet degene in het buitenland zelden zijn eigen kinderen. Daar hangt een vervelend prijskaartje aan, opvoeden kun je niet altijd uitbesteden. Kinderen hebben behoefte aan bescherming, het leren van normen en waarden, correcties en liefde. Als 1 of soms zelfs 2 van de ouders altijd in het buitenland zijn krijg je affectieve verwaarlozing die allerlei problemen tot gevolg hebben. Voorbeelden daarvan zijn slechte schoolresultaten en een verstoorde verhouding met de vader of moeder maar ook overmatig drugs of alcoholgebruik, niet zelden plegen kinderen zelfmoord. Uiteindelijk worden de ouders in het buitenland alleen gezien als een manier om meer geld te krijgen voor wat ze dan ook maar nodig hebben. Omdat men in een compound woont stopt die afhankelijkheid niet bij de 18 jarige leeftijd maar blijft gewoon doorgaan, ook nadat het kind al afgestudeerd is en werk heeft. De verwachtigen om geld uit het buitenland te ontvangen blijft gewoon. De overheid speelt hierin een zeer dubieuze rol. Ten eerste worden mensen die naar het buitenland willen grof uitgebuit door allerlei agencies en documenten die ze moeten overleggen. Iet zelden duren voorbereidingen langer dan 1 jaar. In 2016 werd er $ 26,9 miljard overgemaakt naar de Filipijnen. Dat zijn astronomische bedragen en het is daardoor de kurk geworden waarop de Filipijnse economie drijft. De overheid stimuleert het werken in het buitenland , men heeft geen oog voor de schadelijke gevolgen op de Filipijnen.

 

Philippines Qatar

Verpleegster worden om in het buitenland te kunnen werken.

 

Het is een enorme braindrain, hoog opgeleide mensen doen in het buitenland werk waar ze zwaar voor overgekwalificeerd zijn. Met al die kennis en ervaring zou de Filipijnse economie ook binnenlands grote stappen kunnen maken. De schade die wordt aangericht in familieverband is de Filipijnse overheid ook volledig blind en doof voor. Geld geld geld…daar draait het om. Al het geld wat wordt overgemaakt wordt vrijwel direct uitgegeven en op die manier is het een enorme stimulans voor de economie. Van al die 27 milard wordt vrijwel niks geinvesteerd en een aanzienlijk deel wordt uitgegeven aan Mc Donalds….kortom geconsumeerd. De Filipinos hebben niet zo veel keus, niet in het buitenland werken betekend dat je van een zeer klein inkomen moet rondkomen dus het is algemeen geaccepteerd dat men in het buitenland gaat werken. Vrijwel elk gezin heeft 1 of meerdere mensen in het buitenland werken. Dat de kinderen hiervan vaak de dupe zijn, jammer dan…voorlopig moeten ze het doen met messenger berichtjes.

 

Leven op een begraafplaats

Leven op een begraafplaats.
Overdag ziet het er misschien nog wel redelijk uit maar toen we hier in de nacht kwamen was het andere koek, echt heel gevaarlijk.
Geen plek voor vrouwen en kinderen, zeer onveilig.
We zagen kinderen spelen met met oude schedels….dat wil je niet voor je kinderen.
Het verbaasd me ook dat de overheid toestaat dat mensen hier wonen, dat moet je gewoon verbieden, net als het leven op een vuilnisbelt.
Het is mens onterend en mens onwaardig.
De realiteit is dat een deel van onze kinderen in Bahay Aurora afkomstig zijn van dit soort plekken.
Dan weten we weer waar we het voor doen.
Kinderen hebben recht op een fijne jeugd, daar werken we hard voor bij Bahay Aurora. .
Als U dat ook vindt wordt dan donateur. https://www.bahayaurora.nl/word-donateur/