Vers voedsel met dank aan AFAS en donateurs

Op de Filipijnen wordt nauwelijks groente gegeten omdat de prijzen helemaal de pan uit reizen door de corona crisis.

De groente wordt voornamelijk gebouwd in het noorden van de Filipijnen. Het vervoer is in open Jeepneys, bij aankomst in Manila is reeds 20% verpieterd.

Dan wordt de groente verhandeld op een grote markt, hier komen inkopers vanuit de wijde omgeving en transporteren het naar lokale markten en ook naar Supermarkten.

Door Corona zijn er heel veel reisrestricties. Tegen de tijd dat de consument de groente koopt is al 50% verloren gegaan en is de prijs peperduur geworden.

We hebben prijzen van €11,- van een kilo witte kool, ook bloemkool wordt aangeboden voor boven de €10,-. Er is vrijwel niemand die zich dat kan permitteren. Het gevolg is dat de meeste mensen geen groente eten.

AFAS foundation heeft twee jaar geleden ons geholpen een groente-boerderij op te zetten. Van andere donateurs hebben we fondsen gehad om een aquaponics project te bouwen. Dat project loopt uitstekend en we eten al weer enige weken regelmatig waterspinazie.                                                                                                                                                                                                                                                                                      Inmiddels is de vis die we in dit aquaponics project kweken gereed voor consumptie en vandaag stond er voor het eerst vis uit eigen kweek op het menu.Op bijgevoegde foto’s zijn alle producten van eigen kweek, ofwel van onze groenteboerderij dan wel van ons aquaponics project.   Daar zijn we reuze trots op en we zijn AFAS Foundation en de andere donateurs dankbaar dat ze ons hebben ondersteund om dit project vlak voor en tijdens de coronacrisis van de grond te tillen. Het scheelt enorm in onze exploitatiekosten en onze kinderen krijgen altijd verse groente en nu ook verse vis die in super-schoon water gekweekt wordt zonder toevoegingen van antibiotica en dergelijke.

You Might Also Like