Melissa even terug

Melissa, een vrijwilligster van Bahay Aurora die in januari afscheid van ons nam, was vorige week plotseling weer even op bezoek!

Naast een koffer vol stroopwafels waren ook de ouders van Melissa met haar meegekomen. De kinderen vonden het geweldig om Melissa’s ouders Frank en Iris te leren kennen. Het toverde brede glimlachen op hun gezichten.
De kinderen vonden het fantastisch dat Melissa op bezoek kwam, weer op dat vertrouwde bankje zittend onder de mangoboom, gezellig!
De kinderen genoten met volle teugen van het weerzien.

Gedurende een hele week waren Melissa en haar ouders betrokken bij veel activiteiten die de kinderen deze week hebben gedaan zoals sporten, dansen en spelletjes doen in de namiddag. Reuze leuk allemaal.
Ze hebben samen met de kinderen gezwommen, video-ok gezongen…. het kon niet op!

De ouders van Melissa weten nu waarom Melissa het zo naar haar zin heeft gehad op Bahay Aurora.
Om hun dankbaarheid te tonen hebben de kinderen getekende kaarten gegeven tijdens het afscheid.

We kunnen maar één ding zeggen tegen Melissa en haar ouders ‘welcome to the family!’ en tot de volgende keer!

Medicijnen gedoneerd!

we hebben een donatie van medicijnen ontvangen van onze vrienden van Rojan Trader unlimited Inc. Een grote doos met verschillende medicijnen zoals : carbocisteine, ambroxol, ascorbic acid, cloxacillin. Medicatie die we regelmatig gebruiken.

Felix onze verpleegkundige was blij met deze donatie omdat we inmiddels de donatie van ‘de vrienden van Stefanie’ die gebruikt is voor het medische budget helemaal opgemaakt is. Daar hebben we toch bijna 2 jaar gebruik van gemaakt en vrijwel dagelijks. In het dagelijks overleg worden altijd de kinderen benoemd die medicijnen krijgen en dat is meestal een een groepje van een stuk of 8 namen.

Heel hartelijk dank ‘vrienden van Stefanie’ en Stefanie zelf natuurlijk voor dat initiatief. Gelukkig komt deze donatie van medicijnen mooi op tijd en kunnen we weer even verder. Onze kinderen hebben door ondervoeding vaak toch wat minder weerstand en met name tijdens het natte seizoen hebben veel kinderen last van hoesten en andere virussen.

Door de verpleegkundige (Felix) wordt de gezondheid van de kinderen nauwlettend in het oog gehouden.
We zijn heel dankbaar voor deze donatie.

Gedenkwaardig verjaardagsfeest

Vorige week dinsdag 29 juli was er een simpel maar gedenkwaardig verjaardagsfeest. We hebben de verjaardagen gevierd van de kinderen die jarig waren in de maand juli.
Dit waren Merlie, die net 11 jaar is geworden, Mary Ann die 9 werd en James die ook 9 jaar is geworden.
Aan het eind van elke maand vieren we de verjaardagen van de kinderen die in de afgelopen maand jarig zijn geweest. Dit doen we zo omdat het soms voorkomt dat we om de paar dagen een jarige hebben en met zoveel kinderen gaat dat niet werken.

We plaatsen tafels en stoelen op het overdekte basketbal veld. Als we de verjaardagsposter ophangen kun je zien dat de jarige kinderen een grote glimlach op hun gezicht krijgen. Ondanks het regenachtige weer merk je gewoon dat Bahay Aurora volstroomt met positieve energie. Vervolgens doen we spelletjes en zingen. Elk jarig kind krijgt een klein cadeautje en Rowena heeft het eten gekookt dat de kinderen lekker vinden.

De kinderen zijn altijd erg dankbaar als ze dit hebben meegemaakt. Bij de meeste kinderen is het thuis geen gewoonte dat verjaardagen worden gevierd. Op de Filippijnen is het gebruikelijk dat bij verjaardagen een behoorlijk feest wordt georganiseerd en de ouders hebben hier meestal geen geld voor.

Door het bij Bahay Aurora wel te organiseren voelen de kinderen zich de koning te rijk.

Goed voorbereid op…

In de week van 16 Juli trok er weer een zeer krachtige tyfoon genaamd ‘Glenda’ over de Filipijnen. 77 mensen verloren hierbij het leven. Manilla werd vol getroffen door de tyfoon en was helemaal ontregeld (geen elektriciteit, omgewaaide bomen, afgerukte daken, overheidsdiensten die slecht functioneerden).
Het was een chaos.

Gelukkig heeft Bahay Aurora geen schade ondervonden van ‘Glenda’ .
Ter voorbereiding op de tyfoon hadden de medewerkers en kinderen zich volgens ons vaste protocol voorbereid. Iedereen verblijft dan op de eerste verdieping van het voormalige schooltje waar we een ruimte hebben die ’typhone-proof’ is. Hier zitten de kinderen veilig en hier hebben ze ook de nacht doorgebracht. Voor de zekerheid had men eten, water en waardevolle spullen meegenomen. Het enige wat je dan nog kan doen is bidden voor ieders veiligheid. Het is altijd spannend als er een tyfoon voorbij gaat, je weet maar nooit hoe het afloopt en voor je het weet is je leven in gevaar.

De volgende morgen hebben de kinderen en de medewerkers de rommel opgeruimd die de tyfoon op het terrein had achtergelaten en gelukkig was er geen schade.

Maar veel belangrijker…..er waren geen slachtoffers.

Preventie beleid Dengue

Dengue is een tropische ziekte die we in het Nederlands knokkelkoorts noemen. Als je niet tijdig naar een ziekenhuis gaat kan de ziekte dodelijk zijn. De ziekte is een virus die wordt overgebracht door een insect. De verschijnselen zijn :
• Je krijgt plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen.
• Je hele lichaam kan pijn doen: spieren, botten en gewrichten, vooral onder in de rug.
• Je krijgt huiduitslag op uw borst (romp), armen, benen en gezicht.
• Na een paar dagen kun je misselijk worden en overgeven.

Als je geen aandacht besteedt aan je deze verschijnselen dan worden de verschijnselen erger, de virus maakt bloedvaten van binnenuit kapot en dat wordt zichtbaar door bloedingen uit de oren. Het is dan hoog tijd om naar het ziekenhuis te gaan. Momenteel zijn er goede medicijnen te krijgen die de ziekte binnen een paar dagen onder controle heeft. Het gevaar schuilt vooral in het geen aandacht besteden aan de verschijnselen.

Bij Bahay Aurora leren we de kinderen hoe ze Dengue kunnen herkennen en voorkomen. We laten ze zien dat stilstaand water in de tuin een een potentieel gevaar is. Een oude autoband, een rotte dakgoot of een leeg blikje dat vol water staat is een ideale plek voor de Aedes mosquito om zich in voor te planten.
Het is van groot belang je woonomgeving goed schoon te houden.

De Aedes mosquito is alleen maar actief in de vroege morgen of laat in de namiddag. Het is dan zaak lange mouwen te dragen zodat de kans om gestoken te worden kleiner is. Ook als je rond die tijd voor een ventilator zit dan is de kans gering dat je gestoken wordt.

De afgelopen 20 jaar zijn 2 kinderen gestoken door een Aedes mosquito, gelukkig hebben we het toen tijdig gesignaleerd en de kinderen zijn behandeld in het ziekenhuis, geen nadelige gevolgen, gelukkig maar.