Preventie beleid Dengue

Dengue is een tropische ziekte die we in het Nederlands knokkelkoorts noemen. Als je niet tijdig naar een ziekenhuis gaat kan de ziekte dodelijk zijn. De ziekte is een virus die wordt overgebracht door een insect. De verschijnselen zijn :
• Je krijgt plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen.
• Je hele lichaam kan pijn doen: spieren, botten en gewrichten, vooral onder in de rug.
• Je krijgt huiduitslag op uw borst (romp), armen, benen en gezicht.
• Na een paar dagen kun je misselijk worden en overgeven.

Als je geen aandacht besteedt aan je deze verschijnselen dan worden de verschijnselen erger, de virus maakt bloedvaten van binnenuit kapot en dat wordt zichtbaar door bloedingen uit de oren. Het is dan hoog tijd om naar het ziekenhuis te gaan. Momenteel zijn er goede medicijnen te krijgen die de ziekte binnen een paar dagen onder controle heeft. Het gevaar schuilt vooral in het geen aandacht besteden aan de verschijnselen.

Bij Bahay Aurora leren we de kinderen hoe ze Dengue kunnen herkennen en voorkomen. We laten ze zien dat stilstaand water in de tuin een een potentieel gevaar is. Een oude autoband, een rotte dakgoot of een leeg blikje dat vol water staat is een ideale plek voor de Aedes mosquito om zich in voor te planten.
Het is van groot belang je woonomgeving goed schoon te houden.

De Aedes mosquito is alleen maar actief in de vroege morgen of laat in de namiddag. Het is dan zaak lange mouwen te dragen zodat de kans om gestoken te worden kleiner is. Ook als je rond die tijd voor een ventilator zit dan is de kans gering dat je gestoken wordt.

De afgelopen 20 jaar zijn 2 kinderen gestoken door een Aedes mosquito, gelukkig hebben we het toen tijdig gesignaleerd en de kinderen zijn behandeld in het ziekenhuis, geen nadelige gevolgen, gelukkig maar.

You Might Also Like