Voorbereid op een ramp

Het westelijk deel van Filipijnen heeft 2 seizoenen, de natte moesson van juni tot november en de droge tijd van december tot mei
Tijdens de natte moesson wordt de Filipijnen regelmatig getroffen door tyfonen. Elk jaar trekken er ongeveer 30 tyfonen over of langs de Filipijnen.
Ook heeft het land te maken met aardbevingen, maar de rampen die de meeste slachtoffers eisen zijn waarschijnlijk toch de vele branden die dagelijks woeden, met name door slecht onderhoud van elektriciteitssystemen.

We zijn met een tiental kinderen naar een voorlichtingsdag omtrent voorbereidingen op rampen geweest in Marikina (Manilla).
Bahay Aurora was als eerste aanwezig en onze kinderen hebben geholpen met tafels en stoelen slepen om alles op zijn plaats te hebben voordat alle andere instellingen arriveerden.
Zoals altijd op de Filipijnen werd deze voorlichtingsdag geopend met een gebed. Daarna werd er gedanst. De kinderen moesten een partner kiezen van een andere instelling en op die manier werden er al snel vriendschappen gesloten. Vervolgens werd er een voorlichting gegeven over rampen en hoe je daar mee om moet gaan.
Brand, tyfoon, aardbevingen, allemaal zaken die op de Filipijnen spelen en zeer regelmatig aan de orde zijn.

Bij Bahay Aurora hebben we zelfs een rampenteam dat regelmatig bijeen komt om de rampentrainingen (die we ook regelmatig doen) en voorzieningen te bespreken. De kinderen hebben een aardbevingsoefening met elkaar gedaan en vervolgens moesten ze vragen beantwoorden naar aanleiding van de voorlichting. Op die manier konden er prijzen worden gewonnen.
In de middag waren er spelletjes. Er is gedanst, gezongen en de kinderen hebben een geweldige middag gehad.

Bahay Aurora ging naar huis met veel prijzen en de kinderen hebben een leuke educatieve middag gehad. Ze zijn weer even met de neus op de Filipijnse feiten gedrukt en hopelijk zal het hen behoeden om in de toekomst slachtoffer te zijn van een ramp.

You Might Also Like