Teamdag


Ook teams hebben onderhoud nodig. Vandaag was het teamdag voor het team groepsleiders van Bahay Aurora.
We hadden een simpel maar to the point programma samengesteld waarbij het hanteren van stress en samenwerking centraal stonden. Als groepsleider is je belangrijkste instrument je eigen persoonlijkheid, hoe jij tegen dingen aankijkt, de normen en waarden die je hebt.
De kracht van een team is diversiteit, zo is er voor elk kind wel een iemand waar hij of zij zich veilig en geborgen bij voelt. Die diversiteit kent ook veel gevaren voor de teamgeest, passen al die verschillende persoonlijkheid binnen de visie die Bahay Aurora heeft en binnen de visie die het team heeft? Om al die kikkers in de mand te houden heeft het management een manual of operations geschreven, daarin staan alle processen binnen Bahay Aurora beschreven. Dat is een gids voor de medewerkers, maar er staat natuurlijk niet alles in beschreven. Stress en samenwerking zijn hele persoonlijke zaken die we aan de orde stellen in een teamdag. Hoe ervaar je iets, wat doet het bij jouw? De wollen sokken kunnen uit de kast…. Het is belangrijk om teamleden onder woorden te laten brengen wat die stressfactoren in hun werk zijn, als je het als management niet weet kun je er ook niks aan doen. Om zaken op tafel te krijgen moet er een ontspannen en aangename sfeer zijn en die creëer je dan door gezamelijk ergens naar toe te gaan, je wilt niet gestoord worden.  Om dat te bewerkstelligen hebben we vooraf een aantal spelvormen bedacht om achteraf de relatie te leggen met het werk wat we als team doen. De belangrijkste stressfactoren van de individuele deelnemers werden in groepjes besproken en de opdracht was om met SMART solutions te komen, dat zijn oplossingen die specifiek zijn, meetbaar, wie doet wat, realistich en binnen een bepaald tijdsbestek passen. Ok, ‘de wollen sokken kunnen weer in de kast’….aan de bak dus. Met die oplossingen gaat het management dus na de trainingen aan de slag om beleid te formuleren wat recht doet aan het probleem maar wat past binnen de context en visie van Bahay Aurora.
Het tweede onderdeel van de teamdag was samenwerking. Samenwerking is het process om samen aan een gemeenschappelijk doel te werken. Om dat doel te bereiken gebruiken we onze verschillende kwaliteiten en geven feedback op elkaar. Om het te simplificeren hebben we een paar spelvormen bedacht. Even allemaal in een cirkel staan. Een tennisbal gaat rond, die mag niet vallen. Het wordt ingewikkelder als er meerdere ballen rond gaan, dan moet je op elkaar letten en communiceren. Als er net zoveel ballen als mensen in het spel zijn wordt het pas echt ingewikkeld om die ballen allemaal in beweging te houden. Dan ben je gedwongen een strategie met elkaar te bespreken anders lukt het niet. Na een aantal tussentijdse discussies gaat de groep het opnieuw proberen. De ultieme vorm van samenwerken als het goed lukt. Lijkt kinderachtig maar probeer het maar thuis met je gezin…het vereist concentratie, communicatie en acceptatie als iemand een fout maakt. Groepswerk is zo leuk!! Een ander spel was om tweetallen te maken, ze krijgen een stok van een meter. De voorste persoon heeft de leiding en geeft opdrachten aan de tweede persoon die een blindoek om heeft. Een simpel parcour wordt afgelegd. Indien er geen vertrouwen is tussen de volger en de leider wordt het heel lastig het parcour af te leggen…achteraf bespreekt de trainer de relatie met het werk. Het geeft hilarische situaties vooral wanneer het parcour over tafels en stoelen gaat. Het doel is om zaken bespreekbaar te krijgen en dat is uiteindelijk teamwork. Een geslaagde dag!

You Might Also Like