Waterfontijn

Tessa van der Mark heeft in 2016 een periode vrijwilligerswerk bij Bahay Aurora gedaan.
De kinderen vragen nog steeds naar haar en ook Tessa heeft Bahay Aurora in haar hart gesloten.
De kinderen hebben intensief geoefend in touwtje springen met Tessa, sinds die tijd is touwtje springen nog steeds een populair tijdsverdrijf.
Naast haar werkzaamheden heeft Tessa ook geld ingezameld voor een koud drinkwater voorziening, een fontijntje.

 

 

Dat lijkt een simpel dingetje maar dat is niet het geval. Fontijntjes zijn duur…in Nederland zitten ze al snel rond de 1000 euro.
Op de Filipijnen kost een fontijntje helaas niet veel minder. We wilden goeie kwaliteit en dat is ook een lastige hindernis. In Europa hebben we goede kwaliteit maar op de Filipijnen koop je meestal Chinese kwaliteit en dat is altijd barslecht. Toen we genoeg fondsen binnen hadden zijn we begonnen aan een intensieve speurtocht naar de juiste apperatuur. Verschepen vanuit Nederland heeft het voordeel dat je uitstekende kwaliteit hebt maar het nadeel is het dure verschepen, ook als er een onderdeel vervangen moet worden is het lastig en duurt lang voor het ter plaatse is. Daar komt nog bij dat Nederlandse stroom 50 Hertz is en op de Filipijnen is het 60 Hertz. Met tv’s en computers is dat een probleem en met een fontijntje moet je dat even afwachten…dus niet echt handig. Na drie reizen naar Manila en onderzoek via internet hebben we dan toch het juiste fontijntje gevonden. Op de Filipijnen is dat best afzien, een tripje naar Manila is altijd minimaal vier uur in de file, afhankelijk waar je moet zijn, kortom een trip is een dagje onderweg en gesloopt thuiskomen….x 3.
Vanaf de poort is er een waterleiding aangelegd naar de plek waar het fontijntje komt te staan, ook is er een apparte elektriciteitsvoorziening aangelegd. De volgende stap is kinderen leren hoe ze hier mee om moeten gaan. Dat lijkt simpel maar dat is het helaas niet. De hele kleintjes kunnen er niet bij en moeten geholpen worden. De groteren moet je het echt leren, doe je dat niet dan is het apparaat in no-time gesloopt. Voor ons zijn het simpele dingen maar op de Filipijnen is alles altijd gecompliceerd.
Voorheen haalden we met een tank water op bij de poort, daar was een kraan voor drinkwater wat we van buiten krijgen. De kinderen konden dan zelf drinkwater tappen in een persoonlijke beker. Knap lastig omdat bekers en tank snel vies zijn en kinderen vaak bekers van andere kinderen gebruiken. Het water was ook niet koud en tijdens de droge moesson is het erg heet waardoor iedereen graag koud drinkt. Om dat te regelen vroren we dan wel water in wat dan in de tank werd gedaan, een hoop geklungel.
Deze koud water voorziening is dus een enorme verbetering en daar zijn we iedereen die hiervoor een bijdrage heeft gedaan zeer dankbaar.
Bedankt Tessa !!

You Might Also Like